Κουνουπίδι ογκρατέν

new31_kounograten.jpg

Πρόκειται για μια φανταστική συνταγή (από τις καλύτερες που κυκλοφορούν για κουνουπίδι ογκρατέν) και είναι ένας τρόπος να κάνετε τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά που δεν τρώνε κουνουπίδι να το λατρέψουν!

Υλικά

2 μικρά κουνουπίδια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ κουταλιά της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών

Για την κρέμα μπεσαμέλ:

¼ κούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
3 μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ½ κούπα ζεστό γάλα
1 κούπα γλυκιά γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη ή ανάμικτα
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
½ κούπα κρέμα γάλακτος
λίγη φρυγανιά τριμμένη
αλάτι,πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Καθαρίστε το κουνουπίδι, χωρίστε το σε φούντες και πλύντε το καλά. Βράστε το σε αλατισμένο νερό για 7-8 λετπά (να «κρατάει»). Στραγγίστε το κι αφήστε το να στεγνώσει καλά. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάλτε το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Αφήστε το να κρυώσει μέχρι να φτιάξετε την μπεσαμέλ σας.

Για την μπεσαμέλ: Λιώστε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το αλεύρι για 1 λεπτό περίπου. Ρίξτε το ζεστό γάλα (είναι σημαντικό για την επιτυχία της μπεσαμέλ σας το γάλα σας να είναι ζεστό/χλιαρό) κι ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, ώσπου να επιτύχετε μια λεία και πηχτή μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε μοσχοκάρυδο. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε το τυρί και το κρεμμύδι. Αφήστε την μπεσαμέλ να γίνει χλιαρή και προσθέστε αρχικά την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια τα αυγά. Ρίξτε μέσα στην κρέμα και τις φουντίτσες από το κουνουπίδι κι ανακατέψτε με απαλές κινήσεις (για να μην διαλυθεί το κουνουπίδι σας).

Αλείψτε καλά ένα πυρέξ με μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών και πασπαλίστε το με λίγη φρυγανιά (θα βοηθήσει να κρατηθούν τα πολλά υγρά που ίσως βγουν από το κουνουπίδι σας). Αδειάστε στο πυρέξ το μίγμα σας και ψήστε το για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρεται ζεστό.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr