Λαχανοντολμάδες (υλικά για την παρασκευή ενός μεγάλου λαχανοντολμά)

new16_tn_2463566_m.jpg

Υλικά

 

1 μεγάλο φύλλο λάχανου

1 κουταλάκι του γλυκού άβραστο ρύζι (1 κουταλιά της σούπας βρασμένο)

1 κουταλιά της σούπας άπαχος κιμάς

κρεμμύδι ψιλοκομμένο

πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη

καρότο τριμμένο

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι

Άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός, χυμός λεμονιού

  

Εκτέλεση

 

Αρχικά παίρνουμε ένα μεγάλο λάχανο, κόβουμε τον κορμό (το σκληρό μέρος που αποτελεί το κοτσάνι) όσο πιο βαθιά γίνεται, γιατί έτσι θα βγούνε τα φύλλα πιο γρήγορα μετά το βράσιμο. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και βάζουμε το λάχανο μέσα. Όταν το λάχανο είναι έτοιμο (να έχουν μαλακώσει καλά τα φύλλα), το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, παίρνουμε ένα ένα φύλλο και κόβουμε το νεύρο που έχει να μην είναι σκληρό. Εάν είναι μεγάλο το φύλλο το κάνουμε δυο κομμάτια. Τα πολύ μικρά φύλλα που δεν τυλίγονται τα στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας που θα φτιάξουμε τους λαχανοντολμάδες μας, έτσι ώστε να μην κολλήσουν.

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ρύζι, τον κιμά, το κρεμμυδάκι, το καρότο, την πιπεριά, το λάδι, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε. Αυτή είναι η γέμιση μας.

Αρχίζουμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες προσεκτικά για να μην σκιστούν τα φύλλα και βγει η γέμιση κατά το βράσιμο. Σε κάθε λαχανοντολμά υπολογίστε περίπου δυο κουταλιές της σούπας γέμιση (χωρίς να προεξέχει γέμιση από το κουτάλι της σούπας). Κάθε λαχανοντολμά που τυλίγουμε τον τοποθετούμε στην κατσαρόλα που έχουμε στρώσει μερικά φύλλα λάχανου στο κάτω μέρος, ξεκινώντας από το τείχος της κατσαρόλας και συνεχίζοντας προς τα μέσα, δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους. Οι λαχανοντολμάδες πρέπει να είναι σφιχτά τοποθετημένοι μέσα στην κατσαρόλα, για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.

Μόλις τελειώσουμε το τύλιγμα, τοποθετούμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες ένα πυρίμαχο πιάτο ώστε να τους κρατήσει στη θέση τους κατά το βράσιμο, και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό ώστε να σκεπάσει οριακά τους λαχανοντολμάδες. Αφήνουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, και μόλις οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά ώστε να πάει παντού. Καλή σας όρεξη!