eytyxhs_tn_revythosalata.jpg

Παρόλο που οι Έλληνες συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια σε σούπα, στις περισσότερες γωνιές του κόσμου τρώγονται κυρίως σε σαλάτα. Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβύθια ανακατεμένα με διάφορα λαχανικά είναι πολύ  θρεπτικές σαλάτες και μπορούν να σε χορτάσουν όπως ένα κυρίως γεύμα. Αυτή η σαλάτα με ρεβίθια είναι μία εξαιρετική επιλογή για υγιεινό γεύμα που μπορείς να πάρεις και με τάπερ στη δουλειά.

Υλικά

1 ξερό κρεμμύδι  
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανό
1 μελιτζάνα
6 κουτ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι
2-3 κλαράκια δεντρολίβανο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζεις τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, για να μαλακώσουν. Ρίχνεις  στο νερό δύο κουταλιές αλάτι και δύο κουταλιές σόδα, για να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα αλλάζεις το νερό και τα αφήνεις να μουλιάσουν για άλλα 10-15 λεπτά. Αποφλοιώνεις την μελιτζάνα, την τυλίγεις σε ένα αλουμινόχαρτο και την βάζεις στο φούρνο να ψηθεί. Βάζεις τα ρεβύθια να βράσουν για μισή ώρα σε καθαρό νερό. Φρόντισε να τα ξεπλύνεις καλά, γιατί αν δεν φύγει η σόδα θα μαυρίσουν. Τα ρεβίθια, όπως και όλα τα όσπρια είναι δύσπεπτα για τον οργανισμό, γι΄ αυτό καλό είναι πριν τα βράσεις να τα τρίψεις με μια πετσέτα για να βγει η φλούδα τους. Έτσι θα γίνουν πιο ελαφριά και εύπεπτα.

Όσο βράζουν τα ρεβίθια αποφλοιώνεις τις ντομάτες, τις κόβεις σε κυβάκια και ψιλοκόβεις και τα υπόλοιπα λαχανικά.  Όταν βράσουν τα ρεβίθια, τα σουρώνεις και τα ρίχνεις σε ένα βαθύ σκεύος σαλάτας. Αν θες να είναι σκληρούτσικα φρόντισε να τα βράσεις λιγότερο από μισή ώρα. Ρίχνεις στη σαλατιέρα και τα λαχανικά. Τρίβεις από πάνω τα κλαράκια δεντρολίβανου και αλατοπιπερώνεις. Η γεύση του δεντρολίβανου δένει άψογα με τα ρεβύθια. Οι μαμάδες μας συνηθίζουν να βάζουν κύμινο, που ταιριάζει και αυτό πολύ γευστικά αλλά αν δοκιμάσεις το δεντρολίβανο θα εντυπωσιαστείς!

Περίπου σε αυτό το στάδιο θα έχει ψηθεί και η μελιτζάνα. Άφησε την να κρυώσει λίγο, κόψτην σε μικρά κομμάτια και ανακάτεψε την με τα υπόλοιπα υλικά. Η μελιτζάνα θα δώσει μια ξεχωριστή καπνιστή μυρωδιά στη σαλάτα σου. Τέλος, φτιάχνεις το ντρέσινγκ. Στύβεις το λεμόνι και ανακατεύεις σε ένα μικρό μπολάκι το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Περιχύνεις τα ρεβίθια και ανακατεύεις, ώστε να ανακατευτούν οι γεύσεις. Προαιρετικά, μπορείς να καλύψεις το μπολ με μια ζελατίνα και να το βάλεις στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)