Νηστεία: H ιδανική διατροφή για ενίσχυση του οργανισμού

nhsteia_home1.jpg

Η τροφή ήταν ανέκαθεν το πρώτο μέλημα των ανθρώπων για την επιβίωση τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι πάρα πολλές φορές το φαγητό σχετίστηκε με θρησκευτικές δοξασίες. Οι Μουσουλμάνοι για παράδειγμα δεν τρώνε ποτέ «ακάθαρτο» χοιρινό κρέας ενώ στην Ινδία δεν σερβίρεται πουθενά μοσχαρίσιο κρέας καθώς η αγελάδα θεωρείται ιερό ζώο και απαγορεύεται να καταναλωθεί.

Ανάλογα με τον τρόπο διαβίωσης, τον Πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον κάθε λαού διαμορφώνεται ένα ξεχωριστό διαιτολόγιο σε κάθε περίπτωση. Η μεσογειακή διατροφή που ακολουθείται εδώ και αιώνες στον Ελλαδικό χώρο δεν επιβάρυνε ιδιαίτερα τον οργανισμό με τοξίνες και κορεσμένα λίπη που προέρχονταν από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος (όπως συνέβαινε με τους Ινδούς λόγω αυξημένων θερμοκρασιών) , ωστόσο δημιουργήθηκαν οι μέρες νηστείας και αποτοξίνωσης τόσο για θρησκευτικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Με βάση το ελαιόλαδο και μια έντονη εποχικότητα στην ποικιλία των αγαθών, η διατροφή της κλειστής θάλασσας έχει αναδειχθεί μια από τις πλέον υγιεινές. Επιπρόσθετα, η νηστεία των Ορθοδόξων είναι μια καλά σχεδιασμένη νηστεία και ένας τρόπος να αποτοξινωθεί ο οργανισμός από την κρεατοφαγία των προηγούμενων ημερών. Επίσης, ένας από τους διατροφικούς κανόνες της νηστείας είναι η μειωμένη πρόσληψη τροφής και η κατανάλωση τροφών που προέρχονται από τη γη. Σύμφωνα με αυτό το διατροφικό πλάνο θα περιμέναμε ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα λιτής διατροφής… θα είχαμε και λιγότερα κιλά. Αντιθέτως, σχεδόν κάθε νηστεία παρατηρείται αύξηση της πρόσληψης ενέργειας μέσω των υδατανθράκων και του λίπους με ταυτόχρονη αύξηση του βάρους μας.