Κρεμμυδόπιτα …η κοσμοπολίτικη

new10_kremydopita.JPG

Υλικά

 

Για το φύλλο

6 κούπες αλεύρι

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

λίγο αλάτι

1 φλιτζ λάδι

 

Για τη γέμιση

1 κιλό τυροβολιά (Ξινοτύρι Μυκόνου. Από αυτό φτιάχνεται και η κοπανιστή άλλοτε ξυνή και άλλοτε αλμυρή ή και γλυκιά.). Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τυρί της αρεσκείας σας παρόμοιας υφής.

2 αβγά

10 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο

λίγο αλάτι, πιπέρι

1 φλιτζ. λάδι για την τελική πίτα

Εκτέλεση

             

Βάζουμε την τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα αβγά και το αλατοπίπερο και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.

Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη σφιχτή (να ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα του σκεύους που ζυμώνουμε).

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί. Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το φύλλο.

Ρίχνουμε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζουμε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμισή μας και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι.

Σκεπάζουμε τη κρεμμυδόπιτά μας, την χαράζουμε σε μπακλαβαδοτά κομμάτια, με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνουμε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.

 

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr