2+1 τρόποι να καθυστερήσετε την εξέλιξη της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει πολλά μέρη του σώματος όπως το γόνατο και το ισχίο και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την περασμένη ηλικία και το μεγάλο σωματικό βάρος.

Πως μπορείτε να καθυστερήσετε την εξέλιξη της αρθρίτιδας; Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που θα σας κάνουν πολύ καλό και συστήνονται απ’ όλους τους ορθοπεδικούς.

Χάστε βάρος

Για κάθε επιπλέον κιλό σωματικού βάρους η πίεση στο γόνατο και το ισχίο μεγαλώνει, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να τραυματίζονται πιο εύκολα. Το λίπος είναι υπεύθυνο για την παραγωγή κάποιων πρωτεϊνών, οι οποίες ευθύνονται για την φλεγμονή σε όλο το σώμα. Όταν τα κιλά είναι λίγα, η πίεση μειώνεται και έτσι ο κίνδυνος επιπλέον ενοχλήσεων μειώνεται κατά πολύ.

Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Ο διαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της αρθρίτιδας, επειδή ο αρθρικός χόνδρος γίνεται πιο σκληρός και έτσι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για αύξηση της μηχανικής πίεσης. Επιπλέον οι φλεγμονές είναι πιο σκληρές.

Ασκηθείτε

Η γυμναστική είναι η τέλεια πρόληψη της αρθρίτιδας γόνατος και ισχίου. Οι μύες γυμνάζονται και στηρίζουν καλύτερα το σώμα. Οι πνεύμονες δυναμώνουν και η καρδιά λειτουργεί καλύτερα. Ακόμα κι αν είστε μεγάλοι σε ηλικία ένα απλό περπάτημα 30 λεπτών ημερησίως αρκεί. Τα οφέλη της άσκησης αφορούν και την καλύτερη διαχείριση του πόνου, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεστε και από την οστεοπόρωση.

Εφόσον η αρθρίτιδα γόνατος και η αρθρίτιδα ισχίου έχει φτάσει σε πιο σοβαρό στάδιο, τότε μπορείτε να ψάξετε με τον γιατρός σας διαφορετικούς τρόπους ίασης όπως είναι η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου ΜΑΚΟ, μία σύγχρονη πρόταση στην αντιμετώπιση της πάθησης με πάρα πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρουργό.

Κωνσταντίνος Σαράντος

Χειρουργός Ορθοπεδικός Αθήνα

https://ksarantos.gr/