Συχνές ερωτήσεις γυναικών για την υστερεκτομή

Υστερεκτομή ονομάζουμε την ολική αφαίρεση μήτρας, η οποία ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η γυναίκα κινδυνεύει λόγω σοβαρής πάθησης της μήτρας.

Με ποιες μεθόδους γίνεται η επέμβαση;

Η μήτρα μπορεί να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά, μέσω μικρών τομών στην κοιλιά από τις οποίες εισάγονται διάφορα εργαλεία. Ο χώρος φωτίζεται και ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση. Μπορεί να γίνει λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ εξαρτημάτων, δηλαδή η αφαίρεση αφορά μόνο την μήτρα και τον τράχηλο και μετά εξαρτημάτων δηλαδή η αφαίρεση αφορά την μήτρα, τον τράχηλο, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Μπορούμε να έχουμε και υφολική υστερεκτομή με αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας.

Εκτός από λαπαροσκόπηση, εφαρμόζεται σε μερικές περιπτώσεις και η ρομποτική υστερεκτομή. Τα εργαλεία που εισάγονται είναι συνδεδεμένα με ρομπότ, το οποίο καθοδηγεί ο χειρουργός.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υφολικής υστερεκτομής;

Σε σύγκριση με την ολική υστερεκτομή, η υφολική υστερεκτομή προκαλεί μικρό τραύμα και αφήνει ανέγγιχτη την κοιλότητα της πυέλου για την αποφυγή πιθανών προβλημάτων της περιοχής στο μέλλον.

Η ανάρρωση είναι πιο γρήγορη σε σχέση με άλλες μεθόδους και οι επιπλοκές είναι μηδαμινές. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της υφολικής υστερεκτομής είναι ότι δεν αλλάζει την ερωτική σας διάθεση.

Πότε αντενδείκνυται η Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή;

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή δεν μπορεί να γίνει σε γυναίκες με μεγάλη μήτρα γεμάτη ινομυώματα. Μόνο ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί με ευκολία να αφαιρέσει την μεγάλη μήτρα, η οποία είναι γεμάτη ινομυώματα.

Αντένδειξη επίσης είναι οι εκτεταμένες συμφύσεις που έχουν λάβει χώρα στην πύελο καθώς επίσης και ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να διενεργήσει κάποια άλλη μέθοδο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες γυναικολογικές και μαιευτικές πληροφορίες (εξωσωματική, σπερματέγχυση, δωρεά ωαρίων) μέσα από την ιστοσελίδα του γυναικολόγου μαιευτήρα κ. Πολύζου.

 

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Αθήνα

Παναγιώτης Πολύζος

https://www.drpolyzos.gr/