Ως ελεύθερα φαγητά θεωρούνται εκείνα τα τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν λιγότερο από 20 θερμίδες ή λιγότερο από 5 γραμμάρια υδατάνθρακα ανά μερίδα.
Η κατανάλωση των τροφών που έχουν καθορισμένη επιτρεπτή μερίδα πρέπει να περιορίζεται σε 3 μερίδες ανά ημέρα. Αυτή η κατανάλωση πρέπει να μοιράζεται στη διάρκεια της ημέρας.
Εάν καταναλωθούν και οι τρείς μερίδες μονομιάς, μπορεί να επηρεαστεί το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.
Τα τρόφιμα που δεν έχουν επιτρεπτή μερίδα, μπορούν να καταναλώνονται οποτεδήποτε.
Άνιθος
Βότανα (φασκόμηλο, τήλιο, θυμάρι, κα.)
Ζωμός κρέατος (άπαχος)
Καρυκεύματα (γαρύφαλο, κανέλα, κίμινο κα.)
Καφές στιγμιαίος (με ή χωρίς καφεϊνη)
Καφές φίλτρου
Κρεμμυδάκια
Κρεμμύδια (χυμός, σκόνη)
Μαϊντανός
Μέντα
Μπέικιν Σόδα
Ξύδι
Πιπέρι, πάπρικα, πιπέρι Τζαμάικας
Σέλινο
Σκόρδο (και σε σκόνη)
Σόδα (ανθρακούχο ποτό)
Τεχνητές γλυκαντικέ ύλες (πχ ασπαρτάμη)
Τσάι
Τα παρακάτω τρόφιμα να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες (1-2 κουταλάκια ανά γεύμα)
Κέτσαπ
Σιρόπι
Τσίλι σος
Σάλτσα ταμπάσκο
Κακάο
Χυμός λεμονιού
Ζελέ
Σάλτσα σόγιας