Χρώματα φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην καθημερινή σας διατροφή. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων, είναι ωφέλιμη ενάντια σε καρδιακές παθήσεις και κάποια είδη καρκίνου. Επίσης ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Τα φρούτα και τα λαχανικά σας παρέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και των παιδιών, καταναλώνουν λιγότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών από τις συνιστόμενες. Για να ενισχύσετε την υγεία σας καταναλώνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, το λιγότερο 2 μερίδες φρούτα και 3 μερίδες λαχανικά ημερησίως.

Γιατί συνίσταται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων;

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν διαφορετικά διατροφικά στοιχεία ανάλογα με το χρώμα τους. Κάποια είναι καλή πηγή βιταμίνης Α ενώ άλλα καλή πηγή βιταμίνης C , φολικού οξέως ή καλίου. Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα με σκούρο χρώμα, ο αρακάς και τα φασόλια είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε διατροφικά στοιχεία. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και χορταστικά ενώ καταναλώνονται πολύ εύκολα.

Ποια φρούτα και λαχανικά παρέχουν τα περισσότερα διατροφικά στοιχεία;

Ανάλογα με το χρώμα, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν διαφορετικά διατροφικά στοιχεία. Κάντε κλίκ στα χρώματα για να δείτε περισσότερες πληροφορίες!

Πράσινο

Κίτρινο και πορτοκαλί

Μώβ και μπλε σκούρο

Κόκκινο

Άσπρο

Τι φρούτα και λαχανικά να διαλέγετε;

Συνίσταται η κατανάλωση φρούτων (ολόκληρα ή κομμένα) και όχι η κατανάλωση χυμών, γιατί οι χυμοί περιέχουν μικρή ποσότητα ή καθόλου φυτικές ίνες. Προτιμάτε πολλά χρώματα και είδη σε οποιαδήποτε μορφή (φρέσκα, κατεψυγμένα, σε κονσέρβα, αποξηραμένα). Πάνω από όλα να στοχεύετε στην κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.