Χοιρινό μπούτι στη γάστρα με κυδώνια

new34_xoirinokidonia.jpg

Υλικά

2 κιλά μπούτι χοιρινό, κομμένο σε μερίδες
2 ½ κιλά πατάτες
Χυμός από 3 πορτοκάλια
Φλούδα 1 πορτοκαλιού
Χυμός από 1 λεμόνι
Φλούδα 1 λεμονιού
3 κυδώνια
3/4 φλ. ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο
φρέσκο δεντρολίβανο
φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας, το αλατοπιπερώνετε, το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά ώστε να πάει παντού. Τοποθετείτε τις σκελίδες σκόρδου και κομμάτια από τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού διάσπαρτα ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Σκεπάζετε το μπολ με καπάκι ή μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες (καλύτερα για όλο το βράδυ).

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, κυδωνάτες. Πλένετε τα κυδώνια καλά, αφαιρείτε το κοτσάνι και τα κόβετε κι αυτά κυδωνάτα (στα 4), χωρίς να καθαρίσετε τη φλούδα ή τους σπόρους, γιατί θα βοηθήσουν τη σάλτσα να δέσει. Τοποθετείτε τα κυδώνια και τις πατάτες διάσπαρτα σε μια μεγάλη γάστρα. Από πάνω τοποθετείτε το κρέας και περιχύνετε με όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ, καθώς και τα σκόρδα. Βάζετε μέσα στη γάστρα σας και από ένα κλαράκι θυμάρι και δεντρολίβανο και τέλος περιχύνετε με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 30λεπτά χωρίς να καπακώσετε τη γάστρα. Στη συνέχεια ανακατεύετε, δοκιμάζετε λίγο από το ζουμάκι ώστε να διορθώσετε αν χρειάζεται το αλατοπίπερο, σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για ακόμη 2 ώρες περίπου, μέχρι να μελώσει το φαγητό σας. Αφαιρέστε το καπάκι της γάστρας τα τελευταία 5 λεπτά ώστε το φαγητό σας να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε το φαγητό σας ακόμα πιο γιορτινό, μπορείτε να προσθέστε ξερά δαμάσκηνα ή/και ξερά βερίκοκα ανάμεσα στις πατάτες και τα κυδώνια!

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr