Επιστροφή στη δουλειά και θηλασμός – Αποτελέσματα ερευνών

new26_4249701_blog.jpg
Ερευνητές από την Ατλάντα των ΗΠΑ επιχείρησαν να διερευνήσουν πως επηρεάζουν τον μητρικό θηλασμό η διάρκεια της άδειας μητρότητας και ο χρόνος έναρξής της. 6150 μητέρες που κατά τους 12 μήνες πριν την γέννηση του παιδιού τους είχαν εργαστεί ρωτήθηκαν σε συνέντευξη στους 9 μήνες της ζωής του παιδιού τους. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η απόφαση να θηλάσουν ή όχι επηρεάστηκε από την επιστροφή ή όχι στην εργασία τους μετά τον τοκετό.

Συγκεκριμένα, υπήρχε η τάση οι μητέρες να ξεκινούν τον θηλασμό τόσο περισσότερο όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια άδειας μητρότητας και όσο πιο καθυστερημένα επέστρεφαν στη δουλειά τους. Οι μητέρες που επέστρεψαν στην δουλειά τους μία έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό είχαν λιγότερες πιθανότητες να θηλάζουν πέρα από τους 3 μήνες και πέρα από τους 6 μήνες. Αντίθετα, οι μητέρες που επέστρεψαν στην εργασία τους μετά τις πρώτες 13 εβδομάδες από την γέννα είχαν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να θηλάζουν μετά τους 3 μήνες της ζωής του παιδιού – περίπου διπλάσια.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας σχετικά με την επιστροφή στην εργασία είναι ο χρόνος επιστροφής. Εάν οι νέες μητέρες καθυστερήσουν τον χρόνο επιστροφής τους στην εργασία, η διάρκεια μητρικού θηλασμού μεταξύ μητέρων στις ΗΠΑ πιθανά θα αυξάνονταν.

Ogbuanu C et al. The effect of maternity leave length and time of return to work on breastfeeding. Pediatrics. 2011;127(6):e1414-27.

Στέλιος Παπαβέντσης 

Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC