Η διατροφική σημασία του γάλακτος της καρύδας

new26_5514800_blog.jpg
Το γάλα καρύδας (gkati nohm στην ταϊλανδέζικη) αποτελεί βασικό συστατικό στην ασιατικη κουζινα, στα πιατα με κάρι, τις σούπες, και τα γλυκά. Το γάλα καρύδας εξάγεται συμπιέζοντας τη τριμμένη σάρκα των ώριμων καρπών με κέλυφος. Το νερό από το εσωτερικό της καρύδας συνήθως απορρίπτεται.Οι μικρες αγουρες, πράσινες καρύδες, είναι η πηγή του γλυκού νερού καρύδας, το οποίο είναι πόσιμο.

Αυτό το γάλα καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κέικ, γλυκων, μπισκότων, παγωτων, μαρμελάδων καρύδας, κάρυ και άλλων παρασκευασματων όπου το γάλα καρύδας είναι απαραίτητο.

Το γάλα καρύδας περιέχει λίπος – αλλά αυτό είναι καλό, δεν είναι κακό λίπος.

Το γάλα καρύδας:

1. Μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), αυξανοντας παράλληλα την καλή χοληστερόλη.
2. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
3.Ρυθμίζει τις μεταβολικές λειτουργίες, Ρυθμίζει τον θυρεοειδη.
4. Παρέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα τα οποία, στους περισσότερους άνθρωπους στη Δύση, λείπουν.
5. Καταπολεμά τη γήρανση

Θρεπτικές Πληροφορίες ανά μερίδα: Μερίδα=1/3 φλιτζάνι (80g)

Ενεργεια 150 Θερμίδες
Λιπος Σύνολο 14g
Κορεσμένα λιπαρά 10g
Χοληστερόλη 0g
Νάτριο 15mg
Υδατάνθρακες Σύνολο 2g
Ζάχαρη 1g
Πρωτεΐνη 2g
Πηγή: www.newsdiet.gr

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος