Διατροφή: Η υγεία της καρδιάς μας

new25_6078413a_s.jpg
Ο έλεγχος της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης είναι σημαντικός για την μάχη κατά της καρδιακής νόσου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλΠαρόλο που έρευνα υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρασί αυξάνει την HDL (την καλή χοληστερόλη), η άσκηση την αυξάνει ακόμα περισσότερο. Το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αν επιθυμείτε να πίνετε σε κάποια κοινωνική συγκέντρωση, περιορίστε τον εαυτό σας στα δυο ποτά.

Περιορίστε την λήψη αλατιού. Το πολύ αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, εκτείνει τον όγκο του αίματος και μπορεί να συμβάλλει στην υψηλή πίεση και στη καρδιακή νόσο. Περιορίστε την λήψη αλατιού στο 1,5 γραμμάριο την ημέρα.

Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης. Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 33 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή 130 θερμίδες (μιλάμε για σχεδόν την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεται ένας άνδρας). Οι άνδρες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 150 θερμίδες από ζάχαρη ημερησίως (1 γραμμάριο ζάχαρης = 4 θερμίδες).

Οι αθλητές που καπνίζουν, θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά να το κόψουν. Ακόμα και όσοι δεν καπνίζουν αλλά εκτίθενται στον καπνό (παθητικοί καπνιστές) διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρκίνου, εγκεφαλικού και αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Οι άνδρες θα πρέπει να διατηρούν την περιφέρεια της μέσης τους στα 102 εκατοστά (ή και λιγότερο) ενώ αντιστοίχως οι γυναίκες στα 89 εκατοστά.

Πηγή: www.newsdiet.gr

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος