eytyxhs_tn_xaniwtikompoureki.jpg

Πάντα όταν άκουγα μπουρέκι μου ερχόταν στο μυαλό ένα δύσκολο και περίπλοκο φαγητό. Κουραζόμουν μόνο με την ιδέα ότι πρέπει να το φτιάξω! Μέχρι που συνάντησα μια μαμά στα Χανιά, η οποία μου επιβεβαίωσε πως μπορούμε να μαγειρεύουμε κάθε συνταγή με έξυπνο και υγιεινό τρόπο. Η Μαρίκα Αναγνωστάκη, από το χωριό Βουλγάρω Χανίων έφτιαξε για την Κουζίνα της Μαμάς ένα μπουρέκι… όνειρο!

ΣΚΕΥΗ

Πριν ξεκινήσει το γύρισμα, βγάλε από τα ντουλάπια σου: Μεγάλα μπολ, ταψί, πινέλο για λάδωμα, σκεύος λαδιού, αναδευτήρα, μπολάκια για τα υλικά, κουτάλι. Αν το γύρισμα γίνει σε στούντιο, ενημέρωσε την παραγωγή για ότι χρειαστείς.

Υλικά

5 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλα κολοκύθια
250γρ μυζήθρα ή φέτα (τυρί τριμμένο ή λιωμένο με πιρούνι)
1 ποτήρι παρθένο λάδι ελιάς
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα ψιλοκομμένος δυόσμος
1 μεγάλη κούπα γάλα
1 κούπα αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα κολοκύθια, σε ξεχωριστά μπολ Ρίχνουμε και στα δύο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν. Τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια (όχι μεταξύ τους, παραμένουν πάντα σε διαφορετικά σκεύη) και τα στύβουμε ελαφριά για να στραγγιστεί όσο περισσότερο γίνεται το νερό τους.

Στη συνέχεια τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα πουδράρουμε ελαφρώς με αλεύρι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο.

Φτιάχνουμε μια φρέσκια σάλτσα ανακατεύοντας τα ντοματάκια με τον δύοσμο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε ομοιόμορφα την πρώτη στρώση από κολοκύθια, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού ή του πυρέξ που χρησιμοποιούμε.
Ρίχνουμε λίγη από αυτή τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας επάνω στα κολοκύθια. Συνεχίζουμε με μία στρώση πατάτες και μετά πάλι σάλτσα ντομάτας. Από πάνω, προσθέτουμε όλη την ποσότητα του τριμμένου τυριού.  Συνεχίζουμε: τώρα είναι πλέον γνωστό και απλό: άλλη μία στρώση κολοκύθια – σάλτσα ντομάτας – πατάτες – ξανά σάλτσα ντομάτας.
Σε μπολ, χτυπάμε με αναδευτήρα την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας μαζί με τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, το γάλα και το λάδι, για να φτιάξουμε έναν αραιό χυλό.

Περιχύνουμε το ταψί με τη σως, προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια του φαγητού. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, για τελευταία φορά. Ψήνουμε το μπουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 95 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.

Φρόντισε να κόψεις από πριν τα λαχανικά σου και να ρίξεις το αλάτι και το πιπέρι που χρειάζονται. Θα ξεκινήσεις την διαδικασία on camera, ρίχνοντας τους αλεύρι, αφού πρώτα εξηγήσεις στους τηλεθεατές τι έκανες πριν.

Χρησιμοποίησε πινέλο για να λαδώσεις τα λαχανικά. Μπορεί να φαίνεται λίγο παράδοξο αλλά είναι πρακτικό, γιατί δεν θα χρειαστεί να λαδώσεις τα χέρια σου.

Διευκρίνισε ότι θα χρησιμοποιήσεις την μισή ποσότητα σάλτσας για την σύνθεση και την άλλη μισή για αργότερα, που θα ετοιμάσεις μια σάλτσα… έκπληξη!

Αφού κάνεις όλη την προετοιμασία μπορείς να προχωρήσεις στην σύνθεση του φαγητού. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις πυρέξ, για να βλέπουμε καλύτερα τις στρώσεις που θα αρχίσεις να χτίζεις.

Αυτή είναι η ελαφρύτερη και πιο υγιεινή «μπεσαμελοειδή» σάλτσα του κόσμου! Είναι μια πρωτότυπη ιδέα για σος και πρέπει να την «πουλήσεις» όπως της αξίζει!

Φυσικά, θα πρέπει να έχεις μια δεύτερη ποσότητα φαγητού έτοιμη, σε ταψί ίδιου μεγέθους και σχήματος για την τελική παρουσίαση του φαγητού. Δώσε στους τηλεθεατές την πληροφορία ότι πρέπει να μην το κόψουν όσο είναι ακόμα ζεστό γιατί θα διαλυθεί. Επίσης πες ότι οι περισσότεροι Κρητικοί το απολαμβάνουν καλύτερα κρύο.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)