Φιλέτο φρέσκου σολωμού με αρωματικά

Ένα νόστιμο και εμφανίσιμο πιάτο, που μου έμαθε ο αρχιμάγειρα του Εμπορικού Ναυτικού, Δημήτρης Δημορηγόπουλος. Για τον Δημήτρη που έχει μάθει στις μαγειρικές φουρτούνες, η μαγειρική στο γυαλί φάνηκε παιχνιδάκι!

ΣΚΕΥΗ

Πριν ξεκινήσει το γύρισμα, βγάλτε από τα ντουλάπια σας: τέσσερα μικρά τηγάνια, ένα ταψί, μικρό κουταλάκι, τρυπητή κουτάλα, ξύλο κοπής, τσιμπίδα, ποτήρι κρασιού, πετσέτα κουζίνας, μεγάλο πιάτο για παρουσίαση, μαχαίρι. Αν το γύρισμα γίνει σε στούντιο, ενημερώστε την παραγωγή για ότι χρειάζεστε.

Υλικά

1 φιλέτο φρέσκου σολομού
μίγμα αρωματικών: ψίχουλα ψωμιού αρωματισμένα με θυμάρι, άνηθο, μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτ. ελαιόλαδο
3 βραστές πατάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουτ. γλ. μαϊντανό
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Για τη σάλτσα:
2 κουτ. φρέσκο βούτυρο
2 κουτ. ξερό κρεμμύδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
αλάτι & πιπέρι
2 κουτ. κάπαρη
3 κουτ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Η συνταγή αυτή χρειάζεται τέσσερα τηγάνια!

Στο πρώτο τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τρεις βρασμένες πατάτες και δυο φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε και στο τέλος ρίχνουμε 1 κουταλιά του γλυκού  ψιλοκομμένο μαϊντανό. Στο δεύτερο τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και αλατίζουμε.
Στο τρίτο τηγάνι φτιάχνουμε τη σάλτσα χρησιμοποιώντας όμως βούτυρο και όχι ελαιόλαδο, όπως πριν. Σοτάρουμε δυο κουταλιές ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι , σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και δύο κουταλιές κάπαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα να δέσει σε μια παχύρευστη κρέμα κρεμμυδιών.
Αφού λοιπόν έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία ήρθε η ώρα να ψήσουμε τον σολομό. Πανάρουμε το φιλέτο με μίγμα μυρωδικών, το βάζουμε στο ταψί και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Για συνοδευτικό ετοιμάζουμε πράσα. Τα ψιλοκόβουμε και τα περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος. Αφού ρουφήξουν για μισή με μία ώρα τη κρέμα γάλακτος τα στραγγίζουμε , τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τέταρτο τηγάνι.

Αφού ψηθεί και ο σολομός συνθέτουμε το πιάτο μας. Βάζουμε για βάση τις πατάτες, μετά τον σολομό και στη συνέχεια ρίχνουμε δύο κουταλιές κρέμα κρεμμυδιών. Άνω από την κρέμα βάζουμε προσεκτικά με μια τσιμπίδα δύο-τρία τηγανισμένα πράσα. Γαρνίρουμε στο πλάι με τις σοταρισμένες πιπεριές.

Tips

Φρόντισε να αγοράσεις διπλή ποσότητα υλικών, σε περίπτωση που χρειαστεί να ξαναγίνει κάποιο στάδιο.

Φρόντισε να έχεις έτοιμες τις πατάτες και να έχεις ψιλοκόψει τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Όταν τελειώσεις, αφήνεις το πρώτο τηγάνι στην άκρη.

Και εδώ πρέπει να έχει ήδη έτοιμες τις πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες. Όταν τελειώσεις, άφησε και το δεύτερο τηγάνι στην άκρη.

Το βούτυρο θα το βγάλεις από το ψυγείο λίγο πριν αρχίσεις αυτό το στάδιο. Αν το έχεις από την αρχή στο τραπέζι θα λιώσει λόγω της ζέστης που θα βγάζουν τα δυνατά φώτα.

Δεν χρειάζεται να έχεις έτοιμο από πριν δεύτερο φιλέτο σολομού. Όσο ψήνεται ο σολομός μπορείς να ετοιμάσεις τα πράσα.

Τα πράσα τα ψιλοκόβεις on camera και τα βουτάς για πολύ λίγο στην κρέμα γάλακτος. Εξήγησε τους τηλεθεατές ότι κανονικά πρέπει να «μουλιάσουν» περίπου μία ώρα. Αφού τα τηγανίσεις, τα βάζεις σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας από κάτω, για να ρουφήξει το λάδι τους.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)