Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο αλλά η γεύση που δίνει ο καφές στο κοτόπουλο είναι ιδιαίτερη. Αυτή είναι μια συνταγή που μαγείρεψα εγώ στην Κουζίνα της Μαμάς και όλο το συνεργείο την καταβρόχθισε με το που έκλεισαν τα φώτα!

ΣΚΕΥΗ

Πριν ξεκινήσει το γύρισμα βγάλτε από τα ντουλάπια σας: Δύο τηγάνια, μεγάλο πιάτο για σερβίρισμα, δυο επιφάνειες κοπής, μπολ, κατσαρόλα, κουτάλι, σκεύος για λάδι,  μπολάκια για τα υλικά. Αν το γύρισμα γίνεται σε στούντιο, ενημερώστε την παραγωγή για αυτά που θα χρειαστείτε.

Υλικά

2 στήθη κοτόπουλου
2 ροδέλες ανανά
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά
Αλάτι, πιπέρι
Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ή Σησαμέλαιο

Μαρινάδα:
2 φλιτζάνια δυνατό γαλλικό καφέ
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
1 βανίλια

Εκτέλεση

Κόβετε τα στήθη κοτόπουλο σε στενόμακρα κομμάτια.

Σε ένα μπολ ετοιμάζετε την μαρινάδα. Ανακατεύετε τον καφέ, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μπολ και ρίχνετε μέσα το κοτόπουλο. Το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 8-10 ώρες.
Ξεφλουδίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε στα 8. Με τα χέρια ξεχωρίζετε τα στρώματα του κρεμμυδιού. Το αχνίζετε σε δυνατή φωτιά με τρεις κουταλιές νερό.

Ξεσποριάζετε και κόβετε την πιπεριά σε τετράγωνα κομμάτια 2Χ2 εκ. Τη βάζετε και αυτή στο τηγάνι με το κρεμμύδι. Προσθέτετε και 4 κουταλιές λάδι.

Ξεφλουδίζετε το καρότο και το κόβετε οριζοντίως στα 4 και μετά σε κομμάτια ενός εκ, έτσι ώστε να γίνουν σαν μικρά τέταρτα του κύκλου. Κόβετε με παρόμοιο τρόπο το κολοκυθάκι από το οποίο έχετε αφαιρέσει τα σποράκια από το κέντρο.

Βάζετε το καρότο και το κολοκύθι στο τηγάνι και ανακατεύετε κουνώντας με κυκλικές κινήσεις. Τα σοτάρετε όλα μαζί για 5 λεπτά και στη συνέχεια μαζεύετε τα λαχανικά στη μία άκρη κάνοντας χώρο στο τηγάνι για το κοτόπουλο, το οποίο εισέρχεται περήφανο στην άλλη άκρη.

Τηγανίζετε  για επτά λεπτά από την κάθε μεριά, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ένα ιδιαίτερο καφέ, χρυσαφί χρώμα. Παράλληλα, κόβετε ανανά σε μικρά κομμάτια και τον βάζετε πάνω από τα λαχανικά.

Προαιρετικά, σε ξεχωριστό τηγάνι καραμελώνετε ροδέλες κρεμμύδια με μια κουταλιά βούτυρο, μια κουταλιά ζάχαρη και 1/2 κουταλάκι καφέ.

Σερβίρετε το κοτόπουλο μαζί με τα λαχανικά. Από πάνω ρίχνετε καραμελωμένα κρεμμύδια. Η συνταγή αυτή συνοδεύεται εξαιρετικά με ρύζι μπασμάτι ή noodles.

Tips

Αγόρασε διπλή ποσότητα υλικών, γιατί μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάτι δύο φορές π.χ. να κάνει διπλή ποσότητα μαριναρισμένου κοτόπουλου.

Κόψτε το κοτόπουλο πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και φρόντισε να έχεις δίπλα μια πετσέτα για να καθαρίσεις τα χέρια σου.

Το κοτόπουλο θα ρουφήξει τον καφέ και μετά από 8 ώρες η εικόνα του θα είναι διαφορετική. Γι΄ αυτό πρέπει να ετοιμάσεις από πριν δεύτερη ποσότητα κοτόπουλου, μαριναρισμένου σε ίδιο μπολ.

Εξήγησε γιατί το κάνεις:

Με αυτόν τον τρόπο το κρεμμύδι γίνεται πιο ελαφρύ, αποβάλει την έντονη αψάδα του και έτσι δεν υπερκαλύπτει τη γεύση και το άρωμα του καφέ.

Συμφώνα με τους κανόνες υγιεινής πρέπει να χρησιμοποιήσεις διαφορετική επιφάνεια κοπής για το κρέας και διαφορετική για τα λαχανικά. Στις επαγγελματικές κουζίνες έχουν διαφορετικό χρώμα για να τις ξεχωρίζουν.

Ο λόγος που κόβεις έτσι τα λαχανικά, είναι για πιο εντυπωσιακή παρουσίαση, γι΄ αυτό δεν χρειάζεται να δείξεις την διαδικασία on camera. Kόψε τα λαχανικά σου από πριν.

Το κοτόπουλο που θα παρουσιάσεις εδώ είναι αυτό που είχες ήδη έτοιμο στο ψυγείο.

Στη συγκεκριμένη συνταγή το μαγείρεμα γίνεται στο τηγάνι. Εναλλακτικά δοκίμασε και ψήσιμο του κοτόπουλου στη σχάρα.

Για κλείσιμο, μπορείτε να πείτε μια έξυπνη ατάκα που έχετε προβάρει από πριν, όπως: «Μην το φάτε βράδυ, μπορεί να δυσκολευτείτε στον ύπνο!»

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)