Συνταγές 2 υλικών: Μήλο + ?

eytyxhs_tn_syntagesdyoylikwn.jpg

Το μήλο αν είναι καλό, και μοναχό του φτάνει! Ανάλογα με την περίσταση όμως, μπορεί κάλλιστα να ταιριάξει με ένα  έξτρα συστατικό και να δημιουργήσει ένα ντουέτο μοναδικό. Αν και προσωπικά προτιμώ τα φρούτα σκέτα, γιατί έτσι χωνεύονται ευκολότερα και καταλαβαίνεις τη γεύση τους καλύτερα, στο παρελθόν έχω τιμήσει δεόντως πολλούς αγαπημένους συνδυασμούς  που κατά καιρούς, εξακολουθώ να απολαμβάνω. Οι συνταγές που ακολουθούν είναι ουσιαστικά 2 υλικών, με σταθερό πρώτο συστατικό το μήλο. Διαδικασία δεν υπάρχει. Απλά τα τρως μαζί! Ακολουθούν οι καλύτεροι συνοδοί μήλου για όλες τις περιστάσεις.

Με Καρύδια

1 μήλο και 5 καρύδια αποτελούν ένα πλήρως ισορροπημένο διατροφικά σνακ που σε χορταίνει ευχάριστα. Τα καλά λιπαρά των καρπών συνδυάζονται ιδανικά με το μήλο. Οι μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητες για να μη δυσκολευτείς στη χώνεψη. Αντί για καρύδια, μπορείς να δοκιμάσεις αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους ή άλλους ωμούς ξηρούς καρπούς.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί να αποδειχθεί καλή ιδέα και για διαβητικούς, οι οποίοι περιορίζουν την κατανάλωση φρούτων. Αν και το μήλο έχει αρκετές φυτικές ίνες – και έτσι τα ζάχαρά του απορροφούνται σχετικά αργά από τον οργανισμό, πετυχαίνοντας μία κάπως ομαλότερη διοχέτευση ζαχάρου στο αίμα – όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς η χώνεψη και απορρόφησή του καθυστερεί ακόμα περισσότερο και η γλυκόζη «μπάινει» στο αίμα ακόμα πιο αργά. Το ίδιο ισχύει και για το συνδυασμό με γιαούρτι. (Για θέματα υγείας είναι απαραίτητη η αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης από τον γιατρό σας ο οποίος θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές. )

Με γιαούρτι

Ένα γιαουρτάκι με ένα μηλαράκι. Άψογο σνακ! Λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο ή και τα δυο μαζί,  ανακατεμένα απολαυστικά. Με τα κομματάκια μήλου μέσα στο γιαούρτι, παίρνεις τη φυσική γλύκα του φρούτου και έτσι δε χρειάζεσαι ούτε ζάχαρη ούτε άλλα γλυκαντικά στο γιαούρτι σου, που μπορεί να είναι φυσικό και χαμηλό σε λιπαρά.

Με νερό!

Όταν τρώω φρούτα, πάντα πίνω νερό. Αυτό βοηθάει τη χώνεψή τους και μειώνει τη γλυκόζη που διοχετεύεται στο αίμα πράγμα που έχει σημασία για ανθρώπους με ζάχαρο και ισχύει περισσότερο για τα πιο γλυκά φρούτα. Είναι απλή λογική: Πίνοντας νερό αραιώνουμε το φρούτο και έτσι τα ζάχαρα του που καταλήγουν με τη σειρά τους αραιωμένα στο αίμα μας,  δε μας ενοχλούν πολύ. Φρούτο με νερό δε σημαίνει απαραιτήτως μόνο 1 μήλο με ένα ποτήρι νερό, αλλά και ένα φρουτοχυμό στο μπλέντερ με σκέτο νερό χωρίς τη προσθήκη έτοιμου χυμού. Στη σωστή ποσότητα, το νερό κάνει το χυμό ελαφρύ και εύπεπτο, κρατώντας τον γευστικό.

Με αρωματικό τσάι

Το πάντρεμα κρύου και ζεστού πάντα με γοήτευε. Επειδή δε βάζω ζάχαρη στα ροφήματα μου, ένα κομμάτι μήλο μπορεί να συμπληρώσει, με τη γλύκα του, συγκεκριμένες γεύσεις τσαγιού. Μπορείς όσο πίνεις το τσάι, να φάς παράλληλα το μηλαράκι, δε σου λέω να το βουτήξεις μέσα, αλλά αν αυτό σου αρέσει κανείς δεν σου το απαγορεύει

Με ψωμί

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά αν έχεις ένα πολύ ώριμο γλυκό μήλο, σχεδόν πουρεδιασμένο, τίποτα δε σε εμποδίζει να το χρησιμοποιήσεις – που είναι και διατροφικά ιδανικότερο – αντί για μαρμελάδα,  πάνω στη φρυγανιά ή το ψωμί.

Με πρασινάδες

Κι αυτό μπορεί να φαντάζει περίεργο αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να φας κανένα έξτρα μαρουλόφυλλο που σίγουρα θα σου κάνει καλό. Όταν φτιάχνω μηλοχυμό, πολλές φορές προσθέτω μερικά φύλα σπανάκι ή λίγο μαϊντανό. Άλλος τρόπος για να συνδυαστούν είναι να κόψω το μήλο σε μικρά κομμάτια και να τα φάω τυλιγμένα σε μπουκίτσες μέσα σε μαρουλόφυλλα με λίγο δυόσμο.

Με αχλάδι

Για την καλλιτεχνική αντίθεση των χρωμάτων…. Για να μην παραπονιούνται οι Παναθηναϊκοί…. Ή απλά και μόνο γιατί με το που σκεφτόμαστε το μήλο, μας έρχεται στο μυαλό και το αδελφάκι του, το αχλάδι. Υπάρχουν φυσικά και τα πράσινα μήλα, αλλά εκείνα είναι ξινά και δεν συνδυάζονται ιδανικά με τα κόκκινα που είναι γλυκά. Καλύτερο γευστικό, διατροφικό και «χημικό» ταίρι αποδεικνύεται το αχλάδι. Η γευστική εναλλαγή από κομμάτι μήλου σε κομμάτι αχλαδιού αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη γεύση του αγαπημένου μας φρούτου.

Με κανέλα

Το μπαχαρικό που υπάρχει για να υπηρετεί τον απαγορευμένο καρπό! Η κανέλα είναι η ιδανική συνοδός του μήλου και για το λόγο αυτό σε πολλές συνταγές του βιβλίου είναι παρούσα. Αρκεί ένα πασπάλισμα πάνω από τα κομμένα κομμάτια για να μεταμορφωθεί το σκέτο μήλο σε ένα εντελώς διαφορετικό έδεσμα.

Με άλλο μήλο!!!

Αντί για ένα μήλο, τρως δύο! Τι καλύτερο από ένα μήλο; Δύο μήλα! Ειδικά αν πρόκειται για μικρά μήλα όπως τα φιρίκια, τότε είναι σίγουρα μία καλή ιδέα, αφού δύσκολα θα σταματήσεις στο ένα!

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)