Συνταγή για φυσικά βαμμένα αβγά

eytyxhs_tn_syntaghgiafysikavammenaayga.jpg

Φέτος βάψτε τα αβγά σας με φυσικό τρόπο για λόγους υγείας, οικολογίας και οικονομίας! Η παρακάτω συνταγή είναι για 6 διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές. Με το παντζάρι κόκκινο, με το κόκκινο λάχανο μπλε, με το σπανάκι πράσινο, με τον κουρκουμά κίτρινο και με την πάπρικα πορτοκαλί.

Υλικά

Για βάψιμο:
5 γυάλινα βαζάκια
2 παντζάρια και ξίδι
1/4 κόκκινο λάχανο
1/2 κιλό σπανάκι
2 κουταλιές τουμέρικ (κουρκουμάς)
2 κουταλιές κόκκινο πιπέρι (πάπρικα)
5 ή περισσότερα αβγά
Χάρτινες αβγοθήκες
1 Εφημερίδα

Για διακόσμηση:
Ένα παλιό καλσόν
Φυλλαράκια από φυτά
Λαστιχάκια
Εξωτερικά στρώματα από ξερό κρεμμύδι

Εκτέλεση

Πρώτα βράζεις τα αβγά για 12 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα βάζεις σε κρύο νερό. Απλώνεις την εφημερίδα στο τραπέζι για να μην λερώσεις.
Ετοιμάζεις τις 5 διαφορετικές μπογιές και τις βάζεις στα 5 βαζάκια. Δεν γεμίζεις μέχρι πάνω τα βαζάκια για να μην ξεχειλίσουν όταν βάλεις τα αβγά.

Βράζεις τα παντζάρια και τα κόκκινα κοτσάνια για 20 λεπτά σε ένα λίτρο νερό. Λιώνεις το ένα παντζάρι στο μπλέντερ μαζί με ξίδι και το βαθυκόκκινο νερό και στη συνέχεια τα βάζεις στο πρώτο βάζο.

Βράζεις το σπανάκι σε μισό λίτρο νερό για 20 λεπτά, το στραγγίζεις και βάζεις το πράσινο νερό στο δεύτερο βάζο. Μπορείς να πολτοποιήσεις λίγο σπανάκι και να το βάλεις και αυτό στο βάζο για πιο δυνατό χρώμα.

Κόβεις το κόκκινο λάχανο σε κομμάτια, το βράζεις σε μισό λίτρο νερό για 20 λεπτά και βάζεις το μωβ υγρό στο τρίτο βάζο. Βάζεις στο τέταρτο βάζο 2 κουταλιές κουρκουμά και προσθέτεις βραστό νερό. Ανακατεύεις καλά με ένα κουτάλι. Κάνεις το ίδιο για το πέμπτο βάζο με δύο κουταλιές πάπρικα.

Αφού ανακατέψεις καλά το κάθε βαζάκι, βάζεις από ένα αβγό (ή περισσότερα αβγά) στο καθένα. Αφήνεις τα αβγά να βαφτούν μέσα στα βάζα για τουλάχιστο δύο ώρες. Ιδανικά, το αφήνει μία ολόκληρη νύχτα ή 24 ώρες. Βγάζεις προσεκτικά το κάθε αβγό και το τοποθετείς σε χάρτινες αβγοθήκες για να στεγνώσουν.

Αν θέλεις να δημιουργήσεις όμορφα σχήματα στα αβγά, μπορείς να τα τοποθετήσεις μέσα σε καλτσόν μαζί με φυλλαράκια (πχ μαϊντανού) ή εξωτερικές φλούδες από ξερό κρεμμύδι. Βάζεις τα σχεδιαστικά υλικά στα βραστά αβγά και τα τυλιγεις με το καλσόν που σφίγγεις με ένα λαστιχάκι. Μετά τα τοποθετείς μέσα στα βαζάκια με τις φυσικές μπογιές και τα αφήνεις να βαφτούν. Όταν τα βγάλεις, αφαιρείς τα καλσόν και απολαμβάνεις το δημιούργημά σου!

Με τα βραστά πατζάρια, το σπανάκι και το λάχανο μπορείς να φτιάξεις μία υπέροχη σαλάτα. Εναλλακτικά μπορείς τα ανακατέψεις με όσπρια, ρύζι ή πλιγούρι για να δημιουργήσεις ένα θρεπτικό και υγιεινό, νηστίσιμο πιάτο. Το αγαπημένο μου είναι να κόβω το βρασμένο λάχανο σε λεπτές λωρίδες και να το τρώω με μία πλούσια σάλτσα αβοκάντο. Δοκίμασέ το και εσύ!

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)