eytyxhs_tn_laxanontolmades.jpg

Είτε με άσπρο ή μαύρο λάχανο, με κιμά ή χωρίς, με ρύζι ή πληγούρι, με αυγολέμονο ή σάλτσα ντομάτας, ο λαχανοντολμάς βρίσκει πάντα ένα τρόπο να σε εκπλήσσει! Στα ταξίδια μου με την Κουζίνα της Μαμάς, έχω δοκιμάσει τόσες διαφορετικές παραλλαγές που έχω γίνει laxanontolma expert!

Υλικά

1 άσπρο λάχανο
1/2 κ. ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλ. λιαστές ντομάτες
5 καρότα
5-6 μανιτάρια
Μυρωδικά (μαϊντανό, μάραθο)
2 λεμόνια
1/2 φλιτζ. Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Εκτέλεση

Αρχικά πρέπει να ζεματίσεις τα λαχανόφυλλα (τα βάζεις σε μια κατσαρόλα με καυτό, βραστό νερό και τα αφήνεις 5 λεπτά να μαλακώσουν). Στην συνέχεια αφήνεις τα φύλλα να κρυώσουν, ώστε να τυλίγονται εύκολα και… βουρ για την γέμιση! Περνάς τα καρότα από τον ψιλό τρίφτη, ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και όλα μαζί τα σωτάρεις σε ένα τηγάνι με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Ρίχνεις από την αρχή το πιπέρι και την πάπρικα για να βγάλουν τα αρώματα τους. Στην συνέχεια προσθέτεις το ρύζι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα ψιλοκομμένα πράσινα μυρωδικά. Αλατίζεις. Τα μυρωδικά τα βάζεις τελευταία, ώστε να μην μαραθούν και χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.Σβήνεις με χυμό λεμονιού και η γέμιση είναι έτοιμη!

Ώρα για το τύλιγμα! Θέλει τέχνη…Να τυλίξεις τους ντολμάδες καλά και σφιχτά ώστε να μην σου ανοίξουν στην κατσαρόλα.Απλώνεις στην παλάμη σου ένα φύλλο, και βάζεις στην μέση του μια κουταλιά γέμιση. Διπλώνεις τα πλαινά του φύλλου και στην συνέχεια ξεκινάς να το τυλίγεις σφιχτά. Κλείνεις την παλάμη σου και το στραγγίζεις μέσα στην κατσαρόλα, για να φύγουν τα πολλά υγρά και να “δέσει” καλύτερα.Βάζεις στον πάτο της κατσαρόλας μερικά φύλλα για να μην σου “αρπάξουν” οι ντολμάδες στο μαγείρεμα και ξεκινάς να τους τοποθετείς κυκλικά από έξω προς τα μέσα. Συνεχίζεις φτιάχνοντας στρώσεις. Αν σου περισσέψει γέμιση ή φύλλα τα ρίχνεις και αυτά μέσα στην κατσαρόλα.

Σκεπάζεις τους ντολμάδες με ένα αναποδογυρισμένο γυάλινο πιάτο. Το πιάτο θα πιέσει τα γεμιστά φύλλα και έτσι δεν θα ανοίξουν ενώ μαγειρεύονται. Στη συνέχεια γεμίζεις την κατσαρόλα μέχρι την μέση με ζεστό νεράκι και προσθέτεις ελαιόλαδο, περίπου 2 φλ. του καφέ. Αλατίζεις. Και σε αυτό το στάδιο μπορείς αν θες να νοστιμέψεις την σάλτσα ρίχνοντας λίγη πάπρικα και χυμό ενός λεμονιου στο νερό. Αφήνεις το φαγητό να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια χαμηλώνεις την φωτιά και το αφήνεις να μαγειρευτεί για 45 λεπτά.

Προαιρετικά, μπορείτε να δέσεις την σάλτσα του φαγητού, με λίγο αλεύρι ή ταχίνι!

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)