eytyxhs_tn_fakessoupa.jpg

Η φακή είναι το πιο «ευκολομαγείρευτο» όσπριο και αποτελεί ένα από τα κορυφαία τρόφιμα στη λίστα της Μαγειρικής Οικονομίας. Βράζει γρήγορα και δε θέλει μούλιασμα σε νερό πριν μαγειρευτεί. Εκτός αυτού είναι θρεπτική, δυναμωτική και πολύ οικονομική. Η κλασσική σούπα είναι ιδανικό φαγητό Μαγειρικής Οικονομίας και προσωπικά την προτιμώ χωρίς πολύ νερό και λάδι. Η κόκκινη πιπεριά είναι προαιρετική. Την πρωτοδοκίμασα όταν ήμουν φοιτητής και την καθιέρωσα.

Υλικά

½ κιλό φακή ψιλή
2 μικρά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ψιλές φέτες
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη
2 καρότα κομμένα σε μικρά κομματάκια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ξίδι

Εκτέλεση

Καθαρίζεις και πλένεις τις φακές (αφαιρείς αν υπάρχει καμία πέτρα ή κάποιο σκουπίδι). Τις βάζεις να βράσουν και μετά από 10 λεπτά τις στραγγίζεις και τις ρίχνεις σε 1½ λίτρο καθαρό νερό που βράζει. Βάζεις τα ντοματάκια σε ένα μπολ και τα πολτοποιείς με ένα πιρούνι. Ρίχνεις τα κρεμμύδια, τα καρότα, την πιπεριά, τα σκόρδα, τη τα ντοματάκια και το μισό ελαιόλαδο και αφήνεις να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και χυλώσει το ζουμί, περίπου 30 λεπτά. Ο χρόνος που χρειάζεται εξαρτάται από το είδος και το μέγεθός της φακής. Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και λίγο πριν τις βγάλεις ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρεις και ρίχνεις λίγο ξίδι στο πιάτο ανακατεύοντας καλά.

Ένας Ισπανός συγκάτοικός μου κάποτε με παρότρυνε να βάλω στις φακές λίγο χωριάτικο λουκάνικο. Το φαγητό μεταμορφώθηκε και οι φακές απόκτησαν μια μοναδική και πρωτότυπη γεύση. Εναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις στο πιάτο τυρί ή να τις συνδυάσεις με ρύζι και να φτιάξεις φακόρυζο.

Όταν ήμουν στην Ταϊλάνδη μου είχαν σερβίρει ένα μπολ με ρύζι που είχε σάλτσα από ζουμερές φακές με καυτερά μπαχαρικά. Αν σου έχουν περισσέψει φακές σούπα με ντομάτα μπορείς απλά να βράσεις σκέτο ρύζι και να το σερβίρεις με φακές δημιουργώντας ένα πολύ θρεπτικό νηστίσιμο πιάτο που σου προσφέρει πλήρη πρωτεΐνη.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)