Φτιάχνοντας το δικό σου κέικ κάνεις οικονομία, ελέγχεις τις πρώτες ύλες και αποφεύγεις συντηρητικά και υδρογονωμένα λιπαρά που είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινά. Με την παρακάτω απλή βασική συνταγή για κέικ, δε θα χρειαστεί να ξαναγοράσεις έτοιμο κέικ. Μάθε καλά αυτή τη συνταγή και από εκεί και πέρα ξεκίνα πειραματισμούς με διάφορα υλικά όπως ξύσμα πορτοκαλιού, κακάο και ξηρούς καρπούς.

Υλικά

500 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. βούτυρο
½ κουταλάκι βανίλια
5 αβγά
¼ λίτρου γάλα
450 γραμ. αλεύρι μαλακό
10 γραμ. baking powder
¼ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Αφήνεις για λίγο το βούτυρο, τα αβγά και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκινάς χτυπώντας σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτεις τη βανίλια και ένα-ένα τα αβγά ανακατεύοντας. Σειρά έχει το γάλα που το ρίχνεις σιγά-σιγά για να ενσωματωθεί στο μείγμα. Ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder και τα προσθέτεις σταδιακά στην κρέμα ανακατεύοντας απαλά. Στο τέλος ρίχνεις μέσα τα σπασμένα φουντούκια, τα χοντροκομμένα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύεις λίγο ακόμα. Βάζεις το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα για κέικ και ψήνεις για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Είναι έτοιμο όταν μπήξεις ένα μαχαίρι και βγει στεγνό. Όταν ετοιμαστεί το αφήνεις να κρυώσει και αν θες το περιχύνεις με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)