Ντολμαδάκια γιαλαντζί

new13_ntolmadakia.jpg

Υλικά

550γρ.αμπελόφυλλα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 λεμόνια, κομμένο σε ψιλές φέτες

1 κούπα λάδι

1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο

½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κούπες ρύζι Καρολίνα

Αλάτι και φρέσκο-τριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό τα αμπελόφυλλα, αν είναι φρέσκα και τα ζεματάτε για 5′ λεπτά σε καυτό νερό, και τα στραγγίζετε σε τρυπητό. Αν τα φύλλα είναι προκατασκευασμένα τα χωρίζετε ένα-ένα και τα ξεπλένετε με άφθονο νερό.

 

Ξεπλένετε το ρύζι με κρύο νερό και το στραγγίζετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι, προσθέτετε το ρύζι, το μαϊντανό, άνηθο, αλάτι πιπέρι και μία κούπα ζεστό νερό το ανακατεύετε καλά να ενωθούν και το βράζετε για 5 λεπτά περίπου. Το σκεπάζετε να φουσκώσει λίγο το ρύζι.


Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στο πάτο της κατσαρόλας. Βάζετε στο κάθε αμπελόφυλλο από ένα κουταλάκι από το μίγμα του ρυζιού. Το διπλώνετε σαν ένα μικρό χοντρό πούρο και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε μία κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή μέχρι να τελειώσει το μίγμα.

 
Σε κάθε στρώση προσθέτετε 3-4 ψιλές φέτες λεμονιού. Περιχύνετε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το αλατοπίπερο και 3 κούπες ζεστό νερό. Βάζετε δε ένα ανάλογα βαρύ πιάτο, για να κρατήσει τα ντολμαδάκια περιορισμένα για να μην ανοίξουν.


Το αφήνετε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα για μία ώρα περίπου. Σβήνετε την φωτιά και τα αφήνετε μισό-σκεπασμένα ώσπου να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους.

 
Σερβίρονται κρύα η ζεστά, σαν ορεκτικά.


Καλή σας επιτυχία!

 

Μακρυμανωλάκης Κωνσταντίνος