Οι Διατροφικές συνήθειες των νέων (εφήβων, μαθητών Γυμνασίων & Λυκείων της Αθήνας)

new12_6892527_s.jpg

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, μιας μεγάλης  έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον τομέα Υγείας του  ΙΕΚ ΔΟΜΗ

Ταυτότητα της έρευνας

 

Βασικός σκοπός της έρευνας είναι να παρακολουθήσει τις μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων και να εξετάσει τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η έρευνα υλοποιήθηκε κατά τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο του 2009,  από τους σπουδαστές του τμήματος Διαιτητικής του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, με την επιστημονική συνδρομή του   ΚΕ.Μ.Α.Κ. του ΙΕΚ ΔΟΜΗ (Κέντρο Μελετών, Ανάπτυξης και Καινοτομίας) και τη συμμετοχή των σπουδαστών των τμημάτων Πληροφορικής και Marketing.

 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 951 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας.

 Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν αυτή των προσωπικών συνεντεύξεων μέσω δομημένου ερωτηματολογίου.

 


Κύρια Ευρήματα:

 

1.Λαμβάνεται πρωινό στο σπίτι;

76% Ναι

24% Όχι

 

2.Εάν ναι, πόσες ημέρες την εβδομάδα λαμβάνετε πρωινό;

1-3 ημέρες:   8%

4-5 ημέρες: 82%

6-7 ημέρες: 10%

 

3. Το πρωινό σας περιλαμβάνει σαν βασικό ρόφημα:

Καφέ:  52%

Γάλα:  33%

Χυμό: 10%

Τσάι:    3%

Άλλο:    2%

 

4.Καταναλώνετε δεκατιανό (κολατσιό);

Ναι: 97%

Όχι:  3%

 

5.Εάν ναι, αυτό προετοιμάζεται από το σπίτι ή αγοράζετε στο κυλικείο;

Αγοράζω από το κυλικείο της σχολής: 60%

Αγοράζω από καταστήματα πλησίον του σχολείου 29%

Προετοιμάζετε από το σπίτι: 11%

 

6.Ποιά είδη προτιμάτε καθημερινά από το κυλικείο της σχολής;

Τυρόπιτα κ.λ.π.: 35%

Διάφορες σφολιάτες: 5%

Κρουασάν: 6%

Διάφορα Γλυκίσματα: 10%

Διάφορα Σνακ: 4%

Χυμούς: 35%

Αναψυκτικά: 4%

Άλλο: 1%

 

7. Τρώτε καθημερινά τα απαραίτητα γεύματα :

Ναι: 95%

Όχι:  5%

 

8.Το γεύμα σας περιλαμβάνει κρέας:

1-2 φορές την εβδομάδα: 19%

3-4 φορές εβδομαδιαίως: 60%

5-6 φορές εβδομαδιαίως:   5%

Καθημερινά :                     20%

 

9. Το γεύμα σας περιλαμβάνει ψάρι:

1-2 φορές την εβδομάδα: 59%

3-4 φορές εβδομαδιαίως:  2%

1 φορά το μήνα                39%

 

10.Το γεύμα σας περιλαμβάνει όσπρια:

1-2 φορές φορά την εβδομάδα:  72%

3-4 φορές εβδομαδιαίως:             8%

1 φορά το μήνα:                          20%

 

11.Το γεύμα σας περιλαμβάνει ζυμαρικά:

1 -2 φορές την εβδομάδα: 28%

3-4  φορές την εβδομάδα: 69%

5-6  φορές την εβδομάδα:   3%

 

12.Το γεύμα σας περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά:

3-4 φορές την εβδομάδα   91%

5-6 φορές την εβδομάδα:   6%  

Καθημερινά:                       3%                         

 

13.Το γεύμα σας περιλαμβάνει γλυκά:

1-2 φορές την εβδομάδα:   16%

3-4 φορές την εβδομάδα:   50%

5 -6 φορές την εβδομάδα    6%  

Καθημερινά                       25%

Καθόλου:                             3%

 

14. Πόσα γεύματα πραγματοποιείται εκτός σπιτιού την εβδομάδα σε κάποιο fast food ;

Κανένα:         3%

1 γεύμα:        71%

2-3 γεύματα:   6 %

4-5 γεύματα: 14%

6-7 γεύματα:   1%

Καθημερινά:    5%

 

15. Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε αλκοόλ;

1-2 φορές την εβδομάδα:      26%

3-4  φορές την εβδομάδα:     15%

5-6  φορές την εβδομάδα        6%

Καθημερινά:                            7%

Καθόλου:                               46%

 

16. Είστε καπνιστής:

Ναι: 28%

Όχι: 72%

 

17.Υπάρχει καθημερινά μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό:

Ναι:  82%

Όχι: 18%

 

18.Προτιμάτε περισσότερο το σπιτικό φαγητό ή το φαγητό έξω από το σπίτι;

Σπιτικό φαγητό: 93%

Φαγητό έξω από το σπίτι: 7%

 

 Συμπεράσματα (Συνοπτικά):

  

Το 76% των εφήβων μαθητών λαμβάνουν πρωινό στο σπίτι, πριν την έξοδό τους για το σχολείο. Από αυτούς το 82% λαμβάνει πρωινό 4-5 φορές την εβδομάδα, το 10% σχεδόν καθημερινά κι ένα 8% λαμβάνει πρωινό 1-3 φορές την εβδομάδα.

 

Από εκείνους που καταναλώνουν πρωινό το  52% πίνει καφέ ως ρόφημα στο πρωινό, το 33% γάλα, το 10% χυμό, το 3& τσάι και ένα 2% άλλο.

Το 97% των εφήβων μαθητών, καταναλώνει δεκατιανό (κολατσιό) στο σχολείο.

Από αυτούς το 60% αγοράζει από το κυλικεία των σχολείων, το 29% από καταστήματα (καφέ-σνακ- minimarket) πλησίον του σχολείου  και το 11%  λαμβάνει κολατσιό που προετοιμάζετε στο σπίτι.

Από τα είδη των κυλικείων και των άλλων καταστημάτων  προτιμούν τα εξής:

Τυρόπιτα κ.λ.π.: 35%, Χυμούς: 35%, Διάφορα Γλυκίσματα: 10%, Κρουασάν: 6%,

Διάφορες σφολιάτες: 5%, Διάφορα Σνακ: 4%, Αναψυκτικά: 4%, Άλλο: 1%.

Το 95% των μαθητών, καταναλώνει καθημερινά τα απαραίτητα γεύματα.

Το 60% των εφήβων καταναλώνει κρέας 3-4 φορές την εβδομάδα, το 20% καθημερινά,  1-2 φορές την εβδομάδα το 19% και ένα 5%, 5-6 φορές την εβδομάδα.

Τα γεύματα των εφήβων περιλαμβάνουν ψάρι κυρίως 1 έως 2 φορές την εβδομάδα σε ποσοστό 59%, σπανιότερα 1 φορά το μήνα 39% και 3-4 φορές την εβδομάδα 2%.

Το 72% των εφήβων καταναλώνει όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα, το 20% σπανιότερα 1 φορά το μήνα, κι ένα 8% 3-4 φορές την εβδομάδα.

Το 69% καταναλώνει ζυμαρικά 3-4 φορές την εβδομάδα, το 28% 1-2 φορές εβδομαδιαίως κι ένα 3 & 5-6 φορές την εβδομάδα.

Το 91% των εφήβων μαθητών καταναλώνει φρούτα 3-4 φορές την εβδομάδα, το    

 6%  καταναλώνει φρούτα 5-6 φορές την εβδομάδα κι ένα 3% καθημερινά.

Το 50% των εφήβων καταναλώνει γλυκά  3-4 φορές την εβδομάδα, το 25% καθημερινά, 1-2 φορές την εβδομάδα το 16%, 5-6 φορές την εβδομάδα 6% και καθόλου ένα 3%.

Το 71% των εφήβων μαθητών πραγματοποιούν ένα τουλάχιστον γεύμα την εβδομάδα σε κάποιο fast  food, 4-5 γεύματα το  14%,  6-7 γεύματα το  1%, Καθημερινά το  5% και  2-3 γεύματα την εβδομάδα το  6%.

Ένα 7% των εφήβων καταναλώνει καθημερινά αλκοόλ, το 26% 1-2 φορές την εβδομάδα, το 15% 3-4 φορές την εβδομάδα κι ένα 6% 5-6 φορές την εβδομάδα.

Το 28% των εφήβων μαθητών δηλώνουν καπνιστές.

Το 82% των εφήβων μαθητών  δηλώνουν ότι υπάρχει καθημερινά μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, ενώ σε ποσοστό  93% δηλώνουν ότι προτιμούν το σπιτικό φαγητό από το γεύμα έξω από το σπίτι.

Τέλος επισημαίνεται ότι η έρευνα καταγράφει σημαντικές μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών γυμνασίων και λυκείων, κυρίως ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και των καθημερινών ρυθμών των μαθητών.

Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών, απέχουν από τα πρότυπα της μεσογειακής πυραμίδας  διατροφής.

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι επίσης τα ποσοστά των εφήβων  που δηλώνουν καπνιστές και κυρίως των νέων που κάνουν συχνή χρήση αλκοόλ.

Σχολιασμός της έρευνας από τον κο Βασίλη Γαλάνη, Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΙΕΚ ΔΟΜΗ.

Είναι μια ακόμη μεγάλη έρευνα του ΚΕ.Μ.Α.Κ. (Κέντρου Μελετών Ανάπτυξης και Καινοτομίας) του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα  εφόσον έχει εστιάσει στους νέους, με σκοπό να καταγράψει τις διατροφικές τους συνήθειες, δηλαδή ένα από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία, εφόσον η διατροφή σε πολλές χώρες, θεωρείται αντικειμενικά ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιρροής της υγείας.

Θεωρώ ότι η εκπαιδευτική κοινότητα, συνολικά, και τα ΜΜΕ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα υγιεινής διατροφής προκειμένου να αναζητήσουν και να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προστατεύοντας την υγεία τους.

 Αξίζει να σημειώσετε ότι παχυσαρκία, διαβήτης και ακόμη και καρδιακά προβλήματα έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σε νεαρές ηλικίες. Οι διατροφικές συνήθειες αποδεδειγμένα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας και είναι αποτέλεσμα ενός τρόπου ζωής που ξεφεύγει από τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και τη Μεσογειακή Διατροφή.

Η υιοθέτηση  πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τους νέους, είναι κατά την άποψή μου συνδεδεμένη με τη μεσογειακή διατροφή που βρίσκεται πολύ κοντά στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή και αποδεδειγμένα επηρεάζει με θετικό τρόπο πλήθος δεικτών της υγείας.