Μπακλαβάς με ελαιόλαδο (νηστίσιμος)

baklavas.jpg

Υλικά για 1 ταψί (14-16 μερίδες)
   
½ κιλό φύλλο κρούστας
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:
1 ½ φλιτζάνι τριμμένο καρύδι
1 ½ φλιτζάνι τριμμένο αμύγδαλο
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα
2 κουταλιές του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
5 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

Για το σιρόπι:
3 ½ φλιτζάνια νερό
2 ½ φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
φλούδα από ένα λεμόνι

   

Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.

Ετοιμάστε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.

Λαδώστε καλά ένα ταψί και απλώστε 4 φύλλα τα οποία έχετε επίσης λαδώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύει αρκετό φύλλο έξω από το ταψί και από τις 4 πλευρές του. Λαδώστε και διπλώστε στη μέση άλλο ένα φύλλο το οποίο τοποθετείτε στο κέντρο του ταψιού.

Απλώστε τώρα το ¼ της γέμισης. Ξαναδιπλώστε ένα φύλλο που έχετε λαδώσει και τοποθετήστε και πάλι στο κέντρο. Απλώνετε και πάλι το ¼ της γέμισης. Επαναλαμβάνετε για ακόμη δύο φορές μέχρι να τελειώσετε τη γέμιση.

Απλώστε ένα τελευταίο λαδωμένο φύλλο στο κέντρο του ταψιού και στη συνέχεια διπλώστε προς τα μέσα τα φύλλα που αρχικά αφήσατε να περισσεύουν έξω από το ταψί. Στρώστε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω αγκαλιάζοντας με ότι περισσεύει περιμετρικά τον μπακλαβά.

Χαράξτε γραμμές στα φύλλα ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι. Στολίστε το κέντρο κάθε ρόμβου με ένα γαρυφαλλάκι. Ραντίστε με λίγο νεράκι και λίγο ελαιόλαδο.

Ψήστε για 45-50 λεπτά στους 160 βαθμούς. Μόλις βγάλετε το ταψί από το φούρνο περιχύστε το σιρόπι που εντωμεταξύ έχει κρυώσει (για να «ρουφήξει» καλά πρέπει ο μπακλαβάς να είναι ζεστός και το σιρόπι κρύο).

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr