Γεμιστά (υλικά για την παρασκευή μιας γεμιστής ντομάτας ή άλλου λαχανικού της αρεσκείας σας)

new17_tn_4588640_m.jpg

Υλικά

 

1 μέτρια ώριμη ντομάτα (ή πιπεριά ή μελιτζάνα ή κολοκύθι ή άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας)

1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένα ή τριμμένα λαχανικά (ότι έχετε από το εσωτερικό των υπόλοιπων λαχανικών που θα γεμίσετε)

2 κουταλιές της σούπας άβραστο ρύζι

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο

μαϊντανός, δυόσμος, μάραθος

  

Εκτέλεση

 

Κόβουμε ένα καπάκι από την ντομάτα που θα γεμίσουμε και το κρατάμε στην άκρη. Αδειάζουμε το εσωτερικό της ντομάτας (ή του λαχανικού που πρόκειται να γεμίσουμε), το ψιλοκόβουμε ή το τρίβουμε στον τρίφτη και το κρατάμε σε ένα μπολ. Όταν γεμίζουμε διάφορα λαχανικά, για να φτιάξουμε ένα ταψί γεμιστά, στο μπολ αυτό θα προσθέσουμε τριμμένα όλα τα εσωτερικά των λαχανικών, και όλα αυτά θα τα κρατήσουμε για τη γέμιση. Όσο πιο πολλά τα λαχανικά, τόσο πιο νόστιμη γίνεται ή γέμιση μας.

Στο ίδιο μπολ με τα τριμμένα λαχανικά ρίχνουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε την ντομάτα μας. Στο τέλος βάζουμε από πάνω το καπάκι που είχαμε κρατήσει. Τοποθετούμε στο φούρνο, ρίχνοντας στο ταψάκι λίγο νεράκι (και γέμιση που μπορεί να έχει περισσέψει) για να ψηθούν καλά τα γεμιστά μας,  σε μέτρια φωτιά (180 βαθμούς) για περίπου 1 ώρα.