Επιτυχημένη απώλεια βάρους: Τέλος ή αρχή του προβλήματος;

images_0apoleia.jpg

Η πρώτη ολοκληρωμένη μακροχρόνια μελέτη σε ελληνικό πληθυσμό που διερευνά τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που οδηγούν στη διατήρηση του «χαμένου» βάρους μετράει ήδη δύο χρόνια ζωής. Σε μία ημερίδα που διεξήχθη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 18 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία βασίζεται στη δημιουργία ενός μητρώου ατόμων που έχουν χάσει βάρος στο παρελθόν και είτε έχουν διατηρήσει επιτυχώς το βάρος τους ή το έχουν επανακτήσει. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά και οι συμπεριφορές που θέτουν ένα ευτυχές τέλος στις επανειλλημένες… επιτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους;

Τακτικό ζύγισμα, συστηματική άσκηση, καλός ύπνος και πρωινό τα στοιχεία της επιτυχίας

• Κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων που έχασαν και καταφέρνουν να διατηρούν το χαμένο βάρος τους και μετά το τέλος της δίαιτας είναι το τακτικό ζύγισμα. Φαίνεται ότι η συστηματική αυτοπαρακολούθηση, με εβδομαδιαίο ζύγισμα βοηθάει αυτά τα άτομα να ελέγχουν καλύτερα το βάρος τους, και ίσως να παραμένουν καλύτερα ενεργοποιημένοι σε αυτή την προσπάθεια.

• Άλλο ένα χαρακτηριστικό που μελετάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στη σχέση του με την παχυσαρκία είναι ο ύπνος. Στη μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που διατηρούν το βάρος τους έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, σε σχέση με τους επανακτήσαντες.

• Βασική επίσης κοινή συμπεριφορά όσων διατηρούν επιτυχημένα το βάρος τους είναι η υψηλότερη σωματική δραστηριότητα, και συγκεκριμένα ότι έχουν συμπεριλάβει το περπάτημα περισσότερες μέρες και για περισσότερη διάρκεια στη ζωή τους (3 ώρες/ εβδομάδα), ενώ παράλληλα έχουν και συχνότερη ενασχόληση με χόμπυ, συγκριτικά με τα άτομα που έχασαν αλλά ξαναπήραν πίσω το βάρος τους. Επίσης, στους άντρες φαίνεται να παίζει ρόλο στο επιτυχημένο αποτέλεσμα και η ενασχόληση με έντονη άσκηση. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου (θερμίδες που προσλαμβάνονται – θερμίδες που δαπανώνται).

• Αντίθετα, τόσο η συνολική θερμιδική πρόσληψη, όσο και η πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεϊνες) δεν διαφέρει ανάμεσα στις δύο ομάδες, συνεπώς η ενεργειακή πρόσληψη δεν φαίνεται να είναι αυτή που καθορίζει το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

• Όσον αφορά σε μεμονωμένες διατροφικές συνήθειες, τα άτομα με επιτυχημένη διατήρηση βάρους καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη, έχουν συχνότερη ενασχόληση με τη μαγειρική, τρώνε λιγότερο συχνά έξω ή σε ταχυφαγεία και έχουν λιγότερα «τσιμπολογήματα». Επιπλέον, οι επιτυχημένοι “losers” έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν πρωινό γεύμα, όταν αυτό ορίζεται ως το πρώτο διατροφικό επεισόδιο στο χώρο του σπιτιού ή πριν την έναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων. Τέλος, καταναλώνουν περισσότερα σνακ όπως φρούτα, φυσικούς χυμούς και γιαούρτι.

Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές φαίνεται να συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ της επιτυχημένης διατήρησης του βάρους. Γιατί το να χάσει κάποιος βάρος είναι σχετικά εύκολο, ή τουλάχιστον πολλοί το έχουν καταφέρει! Αυτό που φαίνεται να αποτελεί έναν άθλο είναι το να διατηρηθεί το «χαμένο» βάρος σε βάθος χρόνου, και η μελέτη αυτή έρχεται να δώσει σημαντικές απαντήσεις και πολύτιμα εργαλεία σε επιστήμονες υγείας και κοινό.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr