Οι Βρετανοί συνεχίζουν να το «τσούζουν» με το παραπάνω

images_1bretan.jpg

Eιδικοί στη Μεγάλη Βρετανία ζητούν νέες προειδοποιήσεις για την κατανάλωση αλκοόλ έπειτα από μια έκθεση σύμφωνα με την οποία αρκετοί άνδρες πίνουν συστηματικά περισσότερο από το διπλάσιο της συνιστώμενης ποσότητας.

Η Drinkaware, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών, δημοσίευσε τα ανησυχητικά αποτελέσματα και σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί το πολύ αλκοόλ.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο από το βρετανικό υπουργείο Υγείας μείωσε τη συνιστώμενη εβδομαδιαία ποσότητα αλκοόλ για τους άνδρες από 21 μονάδες σε 14, όσο δηλαδή και για τις γυναίκες.

Αλλά περίπου 3,5 εκατομμύρια άνδρες υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να καταναλώνουν περισσότερο από 14 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε έξι μεγάλα ποτήρια μπίρας ή επτά ποτήρια κρασί, σύμφωνα με την έρευνα της Drinkaware. Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ηπατικής νόσου και καρκίνου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 45 και 64 χρόνων έπιναν 37 μονάδες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Περίπου 800.000 κατανάλωναν 50 μονάδες ή και περισσότερο την εβδομάδα – που ισοδυναμεί με 21 μεγάλα ποτήρια μπίρας- ποσότητα που είναι γνωστό ότι θέτει σε κίνδυνο σημαντικά την υγεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες δεν έχουν πλήρη επίγνωση του πόσο πολύ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και χρειάζονται περισσότερες υπενθυμίσεις.

Η Elaine Hindal, διευθύνουσα σύμβουλος της Drinkaware, δήλωσε: «Για πάρα πολλούς μεσήλικες άνδρες, η κατανάλωση αλκοόλ είναι μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας και συχνά περνά απαρατήρητη. Καθώς συχνά δεν υπάρχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες από τη συνήθειά τους, δεν γνωρίζουν αρκετά για το πώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία τους».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ήμισυ – 53% – των μεσήλικων ανδρών που πίνουν υπερβολικά δεν νομίζουν ότι το ποτό θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Επίσης σχεδόν οι μισοί, το 49%, πιστεύει ότι μέτριες ποσότητες αλκοόλ κάνουν καλό στην υγεία.

Η οργάνωση Health Alliance τόνισε ότι θα πρέπει να υπενθυμίζουμε τακτικά τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο καθηγητής Sir Ian Gilmore, πρόεδρος της οργάνωσης δήλωσε: «Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και δείχνουν την ανάγκη για σαφείς και ευανάγνωστες προειδοποιήσεις για την υγεία στις ετικέτες των αλκοολούχων προϊόντων, οι οποίες θα ενημερώνουν το κοινό για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση αλκοόλ».

Τόνισε επίσης ότι οι 14 μονάδες αλκοόλ θα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/