Η προσευχή βοηθάει τους αλκοολικούς

images_1addict.jpg

Η έντονη επιθυμία για αλκοόλ θα μπορούσε να μετριαστεί χάρη στη δύναμη της… προσευχής. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που συνεργάστηκαν με μακροχρόνια μέλη των Ανώνυμων Αλκοολικών για να αξιολογήσουν το πόσο έντονη ήταν η επιθυμία τους να πιουν, μετά την ανάγνωση διαφόρων κειμένων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσευχή μπορεί να ελαχιστοποιήσει την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ, καθώς διεγείρουν τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την προσοχή και το συναίσθημα.

Οι συμμετέχοντες, στους οποίους έδειξαν αρχικά μια σειρά από εικόνες που οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα τους προκαλέσουν επιθυμία για να καταναλώσουν αλκοόλ, ανέφεραν ότι  αισθάνονταν μικρότερη επιθυμία να πιούν μετά την ανάγνωση μιας προσευχής.

Ο Marc Galanter, βασικός συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχιατρικής και διευθυντής του τομέα αλκοολισμού και χρήσης ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η εμπειρία των συνεδριών των Ανώνυμων Αλκοολικών είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιους ανθρώπους να δημιουργηθεί η ικανότητα να χρησιμοποιούν την προσευχή ώστε να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση που προκαλεί το αλκοόλ.

«Η επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται περισσότερο σε μακροχρόνια μέλη των Ανωνύμων Αλκοολικών σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν σταματήσει να πίνουν για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά είναι πιο ευάλωτα και πιο πιθανό να υποτροπιάσουν», πρόσθεσε.

Από τα 20 μέλη των ΑΑ που πήραν μέρος στη μελέτη, κανένα δεν ανέφερε επιθυμία για αλκοόλ την εβδομάδα πριν από τα τεστ, αλλά όλοι ανέφεραν επιθυμία σε κάποιον βαθμό μετά την προβολή των εικόνων. Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αυτή η επιθυμία μειώθηκε μετά την απαγγελία μιας προσευχής των Ανωνύμων Αλκοολικών.

Ο Δρ Galanter είπε ότι ήθελε να μάθει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν «πυροδοτείται» η επιθυμία για αλκοόλ σε ένα μέλος των ΑΑ, όπως όταν βλέπει ένα μπαρ ή περνάει μια κρίση σε προσωπικό επίπεδο.

Οι μαγνητικές τομογραφίες πάντως, έδειξαν ότι εκείνοι που προσεύχονταν είχαν αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και το συναίσθημα.

«Φαίνεται να υπάρχει μια συναισθηματική αντίδραση στην ανάγκη για αλκοόλ, αλλά τη βιώνει και την αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάποιος που έχει την προστασία της εμπειρίας των ΑΑ. Αυτά τα ευρήματα μας ανοίγουν ένα νέο πεδίο έρευνας στις σωματικές αλλαγές που μπορεί να συνοδεύουν την πνευματική αφύπνιση και την αλλαγή οπτικής γωνίας στα μέλη των ΑΑ», είπε ο Δρ Galanter.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/