Εν τη παλάμη και ούτω διακόψωμεν (το κάπνισμα)

images_1smokewo.jpg

Τα νοσοκομεία στη Γαλλία προσφέρουν χρήματα σε εγκύους γυναίκες που καπνίζουν, εάν διακόψουν το κάπνισμα και εγκαταλείψουν τη νικοτίνη, για χάρη όχι μόνο της υγείας του εμβρύου που κυοφορούν αλλά και μιας νέας μελέτης στην οποία δοκιμάζεται η επίδραση των οικονομικών κινήτρων στον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας.

Οι μέλλουσες μητέρες που δεσμεύονται να κόψουν το κάπνισμα και να μπουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανταμείβονται σταδιακά με κουπόνια των €20, έχοντας την ευκαιρία να κερδίσουν μέχρι και €300 αν τα καταφέρουν και δεν αρχίσουν και πάλι το κάπνισμα όσο είναι έγκυες.

Η μελέτη, που πραγματοποιείται από τα δημόσια νοσοκομεία του Παρισιού σε συνεργασία με το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, θα εξετάσει αν η προσφορά στις εγκύους γυναίκες οικονομικών ανταλλαγμάτων θα τις βοηθήσει ώστε να πειστούν να μείνουν μακριά από τον καπνό και τα προϊόντα του σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι γυναίκες άνω των 18 ετών που είναι λιγότερο από τεσσάρων μηνών έγκυες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μέρος στην έρευνα, αν καπνίζουν περισσότερο από πέντε συσκευασμένα τσιγάρα (ή τρία στριφτά) σε ημερήσια βάση.

Η χρήση τσιγάρων, ηλεκτρονικών τσιγάρων ή άλλων προϊόντων καπνού απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος και οι συμμετέχουσες πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ ώστε να επιβεβαιωθεί από τους ερευνητές της μελέτης ότι τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, μία στις πέντε γαλλίδες δεν διακόπτουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους – μια σίγουρα ανησυχητική στατιστική, δεδομένων των προβλημάτων και των επιπλοκών που προκαλεί το κάπνισμα κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υπουργός υγείας της Γαλλίας Marisol Touraine δήλωσε ότι Γαλλία ήταν «η ευρωπαϊκή χώρα όπου οι έγκυες γυναίκες καπνίζουν περισσότερο».

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους του μωρού κατά τη γέννηση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/