Ριζότο με γλυκοκολοκύθα, αρακά, προσούτο και γιαούρτι

fage_rizoto.jpg

Υλικά

700 γρ. κολοκύθα
400 γρ. ρύζι για ριζότο
4 φέτες προσούτο
100 γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
1 ψιλοκομμένο μέτριο κρεμμύδι
Μερικά ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
4 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. βούτυρο
4 κ. σ. παρμεζάνα
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total 2%
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια, και την κόβουμε σε κυβάκια.
Ψήνουμε το προσούτο στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε την κολοκύθα και τον αρακά, και σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι ο κόκκος του να γίνει διάφανος.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού από το ζεστό ζωμό και αφήνουμε να απορροφηθεί από το ρύζι, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζάνι τσαγιού ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να βράσει και να χυλώσει το ριζότο. Λίγα λεπτά πριν το αποσύρουμε, προσθέτουμε το βασιλικό και το γιαούρτι.
Εκτός φωτιάς, ανακατεύουμε με το βούτυρο και το τυρί και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σπάμε το τραγανό προσούτο σε μικρότερα κομμάτια και το ανακατεύουμε απαλά με το ριζότο.

Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος