Γιαούρτι: πώς να διαλέξετε το κατάλληλο και πώς να το συνδυάσετε!

greek-yogurt-features-image-900x6751-1.jpg

Ενώ ο κόσμος της υγιεινής διατροφής μπορεί να διχάζεται για πολλά θέματα, κατά καιρούς, υπάρχουν μερικά ζητήματα στα οποία υπάρχει καθολική αποδοχή, πράγματα που σχεδόν όλοι οι ειδικοί μπορούν να συμφωνήσουν. Πρώτον, ότι όλοι πρέπει να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες. Δεύτερον, ότι το φαγητό πρέπει να μας κάνει χαρούμενους και όχι να μας περιορίζει. Και τρίτον ότι βρίσκουμε μεγάλα (αλλά και υποτιμημένα) οφέλη σε εξαιρετικά απλές τροφές όπως το γιαούρτι! 

Το γιαούρτι είναι η ζυμωμένη τροφή που παράγεται με καλλιέργεια κρέμας, γάλακτος ή και των δύο με χαρακτηριστική βακτηριακή καλλιέργεια που περιέχει βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ. Σε όλους μας αρέσει πολύ, είναι δροσερό και έχει μια ευχάριστη ελαφρά ξινή γεύση. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας το λατρεύουν κυρίως λόγω αμέτρητων πλεονεκτημάτων του, το εντυπωσιακό θρεπτικό του προφίλ και το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τόσους πολλούς τρόπους, ως σνακ, γλυκό και φαγητό. Συμφέρει να το αγοράζουμε σε πολυσυσκευασίες ή και μεγάλα κεσεδάκια του κιλού για μεγαλύτερη οικονομία. Για να τις βρούμε σε οικονομικές τιμές που ξεκινούν από τα 2 ευρώ το κιλό περίπου μπορουμε να ξεφυλλίσουμε online φυλλάδια όπως το My Market φυλλάδιο ή το φυλλάδιο του ΑΒ.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους γιαουρτιού καθώς και συμβουλές για την επιλογή του καλύτερου και δημιουργικές ιδέες για να το ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή. 

Πώς να αγοράσετε το καλύτερο, πιο υγιεινό γιαούρτι: 

1. Όχι στη ζάχαρη.

Όπως με όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ενώ το γιαούρτι περιέχει φυσικά περίπου έξι έως οκτώ γραμμάρια ζάχαρης, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε γιαούρτι σκέτο χωρίς γεύση απλά για να μειώσετε τα πρόσθετα σάκχαρα που συχνά περιλαμβάνονται στα αρωματισμένα επιδόρπια γιαουρτιού. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε τη γαρνιτούρα που επιθυμείτε όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι για γεύση, γλυκύτητα και φυτικές ίνες. Γενικά έχετε υπόψη πως θα πρέπει να στοχεύετε σε 11 γραμμάρια ζάχαρης ή λιγότερο ανά μερίδα.

2.Προτεραιότητα στα προβιοτικά

Εάν πρόκειται να φάτε γιαούρτι, μπορείτε επίσης να πάρετε τη δόση σας σε προβιοτικά. Γι ‘αυτό οι διατροφολόγοι συνιστούν να προτιμάτε γιαούρτια «ζωντανής καλλιέργειας» ή όσα «περιέχουν ενεργές καλλιέργειες» για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη. “Αυτά είναι τα βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν τη χλωρίδα του εντέρου σας”.

3.Ναι ή όχι στα χαμηλά λιπαρά;

Δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη επιλογή όταν πρόκειται για πλήρες γιαούρτι σε σχέση με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει. Και όποιο κι αν επιλέξετε, το κλειδί είναι να το απολαμβάνετε με μέτρο.

 

Δημιουργικοί τρόποι για να τρώτε γιαούρτι κάθε μέρα χωρίς να το βαριέστε! 

Το γιαούρτι αν και πολύ νόστιμο μπορεί να καταντήσει βαρετό αν το τρώμε κάθε μέρα. Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε ωραίους τρόπους που θα το καταναλώνετε.

Προσθέστε toppings:

Προσθέσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρους της επιλογής σας για να κάνετε το γιαούρτι σας ενδιαφέρον (και ακόμη πιο υγιεινό).Εάν έχετε όρεξη, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα παρφέ γιαουρτιού με πουρέ βατόμουρου άξιο για φωτογράφιση στο Ινσταγκραμ.

 

Χρησιμοποιήστε το ως βάση: 

Σκεφτείτε το γιαούρτι ως βάση για σχεδόν οτιδήποτε και τα πάντα. Πολλές συνταγές για χυμούς και σμούθι περιλαμβάνουν την προσθήκη γιαουρτιού ως βάση για περισσότερη πρωτεΐνη. Τα σπιτικά παγωτά με γιαούρτι γίνονται πιο αφράτα και υγιεινά. 

 

Κάντε μια υγιεινή ανταλλαγή: 

Το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει πολύ εύκολα μια ξινή κρέμα, όπως τη μαγιονέζα. Μην φοβάστε να γίνετε δημιουργικοί. Για παράδειγμα, δεν έχετε τυρί ή βούτυρο; Απλώστε λίγο γιαούρτι στη φρυγανιά ολικής αλέσεως.

 

Προσθέστε το για ενίσχυση πρωτεΐνης:

Μπορείτε να προσθέσετε γιαούρτι σε οποιοδήποτε γεύμα σας για να λάβετε μια γερή δόση πρωτεΐνης που θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα σας. Προσθέστε το σε βάφλες, τηγανίτες, πλιγούρι βρώμης, ψητά, ντιπ, σάλτσες ή τσίλι. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.

 

Μην περιμένετε άλλο! Προσθέστε σήμερα κιόλας το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή και κάντε τα γεύματά σας πιο γευστικά και σίγουρα πολύ πιο υγιεινά!