Είναι υγιεινή η κατανάλωση ψαριών;

fish.jpg

Το ψάρι έχει τη φήμη ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορούμε να φάμε. Εν τω μεταξύ υπάρχουν ανησυχίες για τον υδράργυρο και κάποιοι περιορίζουν την κατανάλωση του. Οπότε τελικά είναι τα ψάρια ωφέλιμα για τη διατροφή μας;

Βαρέα μέταλλα

Μία ανησυχία είναι τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) . Αν και απαγορεύτηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1980, αυτές οι βιομηχανικές χημικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως σε τεράστιες ποσότητες και εξακολουθούν να παραμένουν στο έδαφος και στο νερό μας. Έχουν συσχετιστεί με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, από το ανοσοποιητικό σύστημα έως τον εγκέφαλο. Ενώ τα PCB υπάρχουν παντού, από γαλακτοκομικά προϊόντα έως το πόσιμο νερό, τα υψηλότερα επίπεδα τείνουν να βρίσκονται στα ψάρια .

Ο Johnathan Napier, διευθυντής επιστήμης της Rothamsted Research στο Hertfordshire της Αγγλίας αναφέρει: «Το πιθανό πρόβλημα της συσσώρευσης τοξικών ενώσεων είναι πιθανώς πιο ανησυχητικό για τα άγρια ​​είδη που αλιεύονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο». Αν και θεωρούνται γενικά καλύτερα για την υγεία και το περιβάλλον μας, η υδατοκαλλιέργεια μεγάλης κλίμακας έχει τα δικά της προβλήματα.

Το NHS συνιστά στις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες να περιορίζουν την πρόσληψη ειδών ψαριών που είναι πιο πιθανό να περιέχουν PCB , καθώς και άλλους ρύπους όπως οι διοξίνες, σε δύο δόσεις την εβδομάδα. Αυτά τα ψάρια περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως σολομό και σαρδέλες, καθώς και μη λιπαρά ψάρια συμπεριλαμβανομένων καβουριών και λαβράκι.

Μια άλλη ανησυχία είναι ο υδράργυρος, μια νευροτοξίνη που θα μπορούσε να περάσει από τον πλακούντα και να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών. Υπάρχουν πολλές σχέσεις μεταξύ της κατάποσης υδραργύρου και του καρκίνου, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Ενώ ο υδράργυρος μπορεί να βρεθεί σε άλλα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 78% της πρόσληψης υδραργύρου των συμμετεχόντων προήλθε από ψάρια και θαλασσινά . Στα ψάρια, τα επίπεδα υδραργύρου είναι αρκετά υψηλά ώστε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πρότεινε στις εγκύους να περιορίσουν την πρόσληψη ορισμένων δημοφιλών ψαριών  σε μία μερίδα την εβδομάδα.

Αλλά το ζήτημα πρόκειται να επιδεινωθεί, καθώς υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα υδραργύρου που βρίσκονται στον ωκεανό μπορεί να αυξηθούν καθώς θερμαίνεται ο πλανήτης. Η έρευνα διαπίστωσε ότι καθώς λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής, απελευθερώνεται παγιδευμένος υδράργυρος.  Ενώ ο υδράργυρος ενέχει μικρό κίνδυνο, ο Napier λέει ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τα ψάρια – ιδιαίτερα τα ωμέγα 3.

Λιπαρά οξέα

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, του τόνου, της σαρδέλας και του σκουμπριού, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, χάρη στα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, στο εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και στο docosahexaenoic acid (DHA).

Ορισμένες φυτικές πηγές ωμέγα 3, όπως σπόροι λιναριού και καρύδια, είναι πλούσιες σε έναν τρίτο τύπο – ALA. Μια μελέτη του 2014 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς των φυτικών ωμέγα 3 μπορεί να είναι συγκρίσιμα με τα EPA και DHA, αλλά δεν υπάρχει έρευνα για να το υποστηρίξει ακόμη. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε τόσο EPA όσο και DHA σε συμπληρώματα φυκιών και βρώσιμα φύκια .

Το DHA είναι άφθονο στον εγκέφαλό μας, στους αμφιβληστροειδείς και σε άλλους ιστούς. Μαζί με το EPA, βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.

Ένας τρόπος για να αποφύγετε πιθανές ζημιές από την έκθεση σε υδράργυρο ενώ παίρνετε ακόμα ωμέγα 3 είναι να λαμβάνετε συμπληρώματα ιχθυελαίου . Ωστόσο, έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μελετώντας τα συμπληρώματα ωμέγα-3 στην υγεία μας  διαπίστωσε ότι δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα ψάρια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία όλων σε διαφορετικούς βαθμούς, ανάλογα με το πόσο καλά μπορούν να μετατρέψουν πρόδρομες μορφές EPA και DHA. Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να μειωθεί στη συνολική διατροφή και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου, λέει ο Calder, αλλά οι γενετικές διαφορές θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα οφέλη για την υγεία των ψαριών μπορεί να διαφέρουν είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι γεμάτα ωμέγα-3: τα μικρά ψάρια τρώνε θαλάσσιο πλαγκτόν, τρώγονται από μεγαλύτερα ψάρια και ολόκληρη η τροφική αλυσίδα μεταδίδει τα ωμέγα-3 στους ανθρώπους. Αλλά το σύστημα είναι διαφορετικό για τα εκτρεφόμενα ψάρια. Στις ιχθυοκαλλιέργειες, τα ψάρια τρέφονται συχνά με ιχθυάλευρο από αντσούγιες.

Ωστόσο, αυτές οι αντσούγιες αλιεύονται ήδη στο μέγιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να διατηρηθεί η βιομηχανία, λέει ο Napier . Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αυξανόμενη ζήτηση για συμπληρώματα ιχθυελαίου σημαίνει ότι το ιχθυέλαιο που περιέχεται στο ιχθυάλευρο που τροφοδοτείται σε εκτρεφόμενα ψάρια μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα των ωμέγα-3 στα ψάρια που καταναλώνουμε μειώνεται επίσης.

Έρευνες από το 2016 διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα EPA και DHA στον εκτρεφόμενο σολομό μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε μια δεκαετία. Ακόμα κι έτσι ο σολομός εκτροφής έχει ακόμα περισσότερα ωμέγα-3 από τον άγριο σολομό, λέει ο Napier.

Τροφή εγκεφάλου

Εκτός από τα ωμέγα-3, τα ψάρια έχουν και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως το σελήνιο, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες και λοιμώξεις και ιώδιο, το οποίο υποστηρίζει έναν υγιή μεταβολισμό,  και πρωτεΐνες.

Τα ψάρια έχουν από καιρό χαρακτηριστεί ως «εγκεφαλική τροφή» . Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει αυτό δεν είναι μόνο χάρη στην περιεκτικότητα τους σε ωμέγα-3. Οι ερευνητές συνέκριναν τον όγκο του εγκεφάλου σε άτομα που κατανάλωναν ψάρια με εκείνα που δεν το έκαναν και διαπίστωσαν ότι τα ψημένα ψάρια συνδέονται με μεγαλύτερους όγκους γκρίζας ύλης, ανεξάρτητα από τα επίπεδα ωμέγα-3.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα ψάρια μπορούν να είναι υγιή είναι επειδή αντικαθιστά λιγότερο υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή μας. Οπότε μπορείτε να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα, να ετοιμάζετε τις αγαπημένες σας συνταγές και όσο περιμένετε να ετοιμαστούν να παίζετε στο casino.netbet.gr.

 

 

 

(πηγή: https://www.bbc.com/)