Εκφύλιση ωχράς κηλίδας – Όλες οι απαντήσεις που ψάχνετε για τη θολή όραση!

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών και είναι υπεύθυνη για όλες τις λεπτομέρειες που βλέπετε και για την ικανότητά σας να οδηγείτε. Σε περίπτωση που η ωχρά κηλίδα υπολειτουργήσει και παρουσιάσει κάποια εκφύλιση ωχράς κηλίδας, τότε η όρασή σας δεν θα είναι όπως πριν αλλά θα παρουσιάζει θολούρα κάνοντας την καθημερινότητα του ατόμου τόσο σε κοντινές όσο και σε μακρινές αποστάσεις, δύσκολη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ωχρά κηλίδα και να της προξενήσει μεγάλες αλλαγές.

Αίτια & συμπτώματα της ωχράς κηλίδας

Η ηλικία είναι μία βασική αιτία, καθώς με την πάροδο του χρόνου η ηλικία μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης της είναι σαφώς μεγαλύτερος. Επίσης η κληρονομικότητα είναι μία βασική αιτία που μπορεί να επηρεάσει. Τέλος όσοι καπνίζουν εννοείται ότι ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.

Ανάλογα με το αν η εκφύλιση είναι ξηρή ή υγρή, εκδηλώνονται και τα συμπτώματα. Αν η μορφή είναι ξηρή τότε η μείωση της όρασης είναι σταδιακή. Η υγρή μορφή είναι πολύ σπάνια και η συμπτωματολογία εμφανίζεται αιφνίδια. Η θολή όραση είναι το σύμπτωμα που θα κινητοποιήσει τον ασθενή.

Διάγνωση και εξετάσεις για την ωχρά κηλίδα

Η κλινική εξέταση από χειρουργό οφθαλμίατρο είναι συνήθως αρκετή για έναν ασθενή. Οι συμπληρωματικές εξετάσεις είναι η οπτική τομογραφία συνοχής και διαφόρων ειδών αγγειογραφίες. Οι ασθενείς καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει όταν χάσουν μέρος της κεντρικής όρασης και πάνε στον γιατρό γι’ αυτό. Μία πλήρη εξέταση ματιών δεν ξεπερνάει την μία ώρα.

Θεραπεία και αντιμετώπιση ωχράς κηλίδας

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της ασθένειας. Η βελτίωση της όρασης του ασθενή είναι εφικτή είτε με ενέσεις υγρού τύπου, είτε με φωτοδυναμική θεραπεία είτε με laser ματιών χαμηλής ενέργειας ώστε να ελέγχονται τα αγγεία.

Το laser που γίνεται στην ωχρά κηλίδα διαφέρει από το laser μυωπίας ή laser υπερμετρωπίας ως προς τη διαδικασία. Μελέτες έχουν δείξει ότι και η πρόσληψη βιταμίνης C είναι βοηθητική στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Glaucoma Laser Eye Center

Αθήνα

https://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr/