Διακοπές και στοματική υγιεινή: Ο ορθοδοντικός δίνει 2+1 super συμβουλές!

Είστε από εκείνους που κάνουν διακοπές και από την στοματική υγιεινή το καλοκαίρι; Δεν είστε οι μόνοι, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι τους καλοκαιρινούς μήνες αναφέρουν τα περισσότερα προβλήματα στα δόντια εξαιτίας της απουσίας του βουρτσίσματος των δοντιών ή του περιορισμού λόγω διακοπών.

Λίγο τα περισσότερα αναψυκτικά και ποτά στην παραλία, λίγο το ότι η διατροφή βασίζεται κυρίως σε λιπαρές τροφές, τα ούλα αποδυναμώνονται και τα δόντια βρωμίζουν ευκολότερα. Ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα για το τι πρέπει να κάνετε στις διακοπές, ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών σας.

Παγάκια

Μία πολύ κακή συνήθεια που έχουν πολλοί είναι να μασάνε τα παγάκια ή τον θρυμματισμένο πάγο από το ποτό τους. Ο πάγος είναι τόσο σκληρός που μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια σας και να προξενήσει βλάβες όπως σπάσιμο δοντιού.

Πολλά σνακ

Πλένετε τα δόντια σας το πρωί μετά πάτε στην παραλία τρώτε τα ποπ κορν ή τα πατατάκια από την μπύρα, μετά κάθεστε για φαγητό, μετά ξανατσιμπάτε κάτι. Ο χειρότερος εφιάλτης για τα δόντια είναι να τροφοδοτούνται συνεχώς με τροφές, ευνοώντας την ανάπτυξη βακτηρίων. Το οδοντικό νήμα είναι σωτήριο σε αυτή την περίπτωση.

Παγωτά με μέτρο

Μπορεί τα παγωτά να περιέχουν γάλα, αλλά περιέχουν και πολλή ζάχαρη που είναι εχθρός των δοντιών. Η καλύτερη λύση είναι να τα καταναλώνετε σκέτα, χωρίς πρόσθετα μπισκότα, σιρόπια, καραμελωμένους καρπούς κ.τ.λ

Για να μην γυρίσετε πίσω στη βάση σας και έχετε τερηδόνα, πλάκα και χαλασμένα δόντια προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας στις διακοπές δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον, εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές.

Σύγχρονη Ορθοδοντική

Θεσσαλονίκη

Ορθοδοντικός Μ. Παπαδόπουλος