| Ως ελεύθερα φαγητά θεωρούνται εκείνα τα τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν λιγότερο από 20 θερμίδες ή λιγότερο από 5 γραμμάρια υδατάνθρακα ανά μερίδα. |
| Η κατανάλωση των τροφών που έχουν καθορισμένη επιτρεπτή μερίδα πρέπει να περιορίζεται σε 3 μερίδες ανά ημέρα. Αυτή η κατανάλωση πρέπει να μοιράζεται στη διάρκεια της ημέρας. |
| Εάν καταναλωθούν και οι τρείς μερίδες μονομιάς, μπορεί να επηρεαστεί το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. |
| Τα τρόφιμα που δεν έχουν επιτρεπτή μερίδα, μπορούν να καταναλώνονται οποτεδήποτε. |
| Άνιθος |
| Βότανα (φασκόμηλο, τήλιο, θυμάρι, κα.) |
| Ζωμός κρέατος (άπαχος) |
| Καρυκεύματα (γαρύφαλο, κανέλα, κίμινο κα.) |
| Καφές στιγμιαίος (με ή χωρίς καφεϊνη) |
| Καφές φίλτρου |
| Κρεμμυδάκια |
| Κρεμμύδια (χυμός, σκόνη) |
| Μαϊντανός |
| Μέντα |
| Μπέικιν Σόδα |
| Ξύδι |
| Πιπέρι, πάπρικα, πιπέρι Τζαμάικας |
| Σέλινο |
| Σκόρδο (και σε σκόνη) |
| Σόδα (ανθρακούχο ποτό) |
| Τεχνητές γλυκαντικέ ύλες (πχ ασπαρτάμη) |
| Τσάι |
| Τα παρακάτω τρόφιμα να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες (1-2 κουταλάκια ανά γεύμα) |
| Κέτσαπ |
| Σιρόπι |
| Τσίλι σος |
| Σάλτσα ταμπάσκο |
| Κακάο |
| Χυμός λεμονιού |
| Ζελέ |
| Σάλτσα σόγιας |
|
| |
|