Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή – Σας ταιριάζει;

H φυσιολογική γέννα για την γυναίκα που έχει ήδη κάνει μία καισαρική έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο προσιτή σαν ιδέα και σαν πράξη. Υπάρχουν πολλοί γυναικολόγοι που πλέον αναλαμβάνουν να ξεγεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό την γυναίκα που πριν χρόνια έχει κάνει καισαρική. Αν σκέφτεστε λοιπόν στην τωρινή σας εγκυμοσύνη να κάνετε κάτι αντίστοιχο, σίγουρα ανησυχείτε.

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της VBAC;

Το πρώτο και το καλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι αποφεύγετε να κάνετε άλλο ένα χειρουργείο, με κάθε πιθανή επιπλοκή που αυτό συνεπάγεται. Μερικές απ’ αυτές είναι ο υψηλότερος κίνδυνος αιμορραγίας και οι μετεγχειρητικές φλεγμονές που μπορεί να προκύψουν από το δεύτερο χειρουργείο.

Στις μέρες μας, απαιτείται μικρότερο χρονικό διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο στην VBAC, ενώ η ανάρρωση είναι γρηγορότερη.

Ύστερα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι για το νεογέννητο, οι πιθανότητες να γεννηθεί με πρόβλημα στο αναπνευστικό είναι μικρότερες στον φυσιολογικό τοκετό. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι η γυναίκα γεμίζει με ένα αίσθημα υπερηφάνειας και πίστης στον εαυτό της και το σώμα της.

Ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή;

Ο γυναικολόγος θα σας εξετάσει και θα σας πει κατά πόσο είστε κατάλληλη υποψήφια για να κάνετε καισαρική τομή. Σε περίπτωση που απαγορεύεται να προχωρήσετε σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC), αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί κάποια ρήξη μήτρας ή κάποιο πρόβλημα σχετικό με την εγκυμοσύνη που απαγορεύει τον φυσιολογικό τοκετό.

Το ζευγάρι θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμο αν τελευταία στιγμή αλλάξει το πλάνο του φυσιολογικού τοκετού, καθώς πάντα συνυπολογίζονται απρόβλεπτα γεγονότα. Εξάλλου δεν είναι και σπάνιες οι περιπτώσεις που αν και έχει καθοριστεί η ημερομηνία του τοκετού με καισαρική, ωστόσο το πλάνο αλλάζει και τελικά ο τοκετός ξεκινάει νωρίτερα.

Μιχάλης Λαζανάκης | Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αθήνα

https://venusmed.gr/

Dr. Michael Lazanakis | Gynaecologist – Obstetrician In Athens

https://venusmed.gr/en/