Ρήξη μηνίσκου – Μάθετε για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που μπορούν να συμβούν στο γόνατο. Πρόκειται για μία πάθηση που μπορεί να προκύψει τόσο από την πορεία των χρόνων και το φαινόμενο του εκφυλισμού ή -συχνότερα- από έναν τραυματισμό, ο οποίος μπορεί να είναι ξαφνικός. Συμβαίνει κυρίως σε αθλητές, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς.

Συμπτώματα

Το σύμπτωμα έρχεται μετά τον τραυματισμό και περιλαμβάνει έναν θόρυβο, σαν τριγμό και έντονο πόνο. Αν ο αθλητής εκείνη τη στιγμή δεν καταλάβει, σε λίγη ώρα που το γόνατο θα έχει πρηστεί θα έχει γίνει δύσκαμπτο και το άτομο δεν θα μπορεί να περπατήσει. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πόνος, το οίδημα, η εμπλοκή του γόνατος, το αίσθημα αστάθειας.

Διάγνωση

Η διάγνωση προκύπτει από την εξέταση που θα κάνει ο γιατρός αφού δει το σκέλος αμέσως μετά τον τραυματισμό. Για να καθοριστεί η ζημιά, θα γίνουν ακτινογραφίες και ίσως μαγνητική.

Θεραπεία

Στην ρήξη μηνίσκου όπως και στην ρήξη πρόσθιου χιαστού, η αρθροσκόπηση και η φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για να προκύψει η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητο να καθοριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Για μικρή βλάβη, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία.

Αν αποφασιστεί αρθροσκόπηση, αυτό περιλαμβάνει δύο τομές λίγων χιλιοστών, από τις οποίες περνάει το ενδοσκόπιο με την κάμερα. Ο μηνίσκος μπορεί να παραμείνει ακέραιος ή να χρειαστεί να κοπεί ένα μέρος του.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ορθοπαιδικός χειρουργός αξιολογεί τη γενική κατάσταση της άρθρωσης και αν χρειαστεί, μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες για το οίδημα ή για τις συμφύσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Σακελλαρίου Ι. Βασίλειος

MD, MSc, PhD

Athens Orthopedic Experts

athensorthoexperts.gr