Ραγάδα πρωκτού – Αντιμετώπιση με laser, η ανώδυνη και αναίμακτη λύση!

Οι ραγάδες πρωκτού και το συρίγγιο πρωκτού (ή αλλιώς περιεδρικό συρίγγιο) είναι παθήσεις οι οποίες ταλαιπωρούν πολλούς άνδρες και γυναίκες στην τουαλέτα, με επώδυνη συμπτωματολογία.

Γιατί δημιουργούνται οι ραγάδες;

Η χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την γέννηση της ραγάδας, δηλαδή την δημιουργία πληγής στον πρωκτό. Το πρόβλημα είναι συχνό μεν αλλά στους περισσότερους ανθρώπους υποχωρεί από μόνο του. Σε ένα ποσοστό της τάξεως του 40% το πρόβλημα μπορεί να παραμείνει και να χρειαστεί θεραπεία.

Στο σημείο που τελειώνει το έντερο εμφανίζεται η ραγάδα και ουσιαστικά αφορά το άνοιγμα του βλεννογόνου. Τα συμπτώματα είναι αρκετά ισχυρά και διαρκούν αρκετές ώρες μετά την κένωση. Ο ασθενής νιώθει τσούξιμο, το οποίο αρκετές φορές είναι μεγάλο και μπορεί να τον απομακρύνει από τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο ασθενής καταλαβαίνει ότι το τσούξιμο, προήλθε από την κένωση γι’ αυτό αποφεύγει να πάει ξανά τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος φέρνει πάλι τη δυσκοιλιότητα στο προσκήνιο.

Κυριότερα συμπτώματα

  • τσούξιμο με διάρκεια
  • αιμορραγία (στο χαρτί τουαλέτας)
  • σπασμός στον εσωτερικό σφιγκτήρα

Σε όσους ασθενείς, η ραγάδα είναι μικρού βαθμού μπορούν να την αντιμετωπίσουν με συντηρητικά μέσα. Δηλαδή με πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή τους και πολύ νερό για να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη κένωση. Ακόμα και οι τοπικές αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν.

Χρόνια ραγάδα – Λύση

Η καινούργια μέθοδος αντιμετώπισης της ραγάδας είναι η θεραπεία ραγάδας πρωκτού με laser. Πρόκειται για χειρουργείο μιας ημέρας που αντιμετωπίζει την ραγάδα επιτυχώς. Συγκεκριμένα, η ραγάδα εξαχνώνεται και ο ασθενής από την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Απόστολος Σταματιάδης

Χειρουργός – Πρωκτολόγος

proctology.gr