Γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση – Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτές τις δύο εξετάσεις

777.jpg

Η κολονοσκόπηση και η γαστροσκόπηση είναι δύο εξετάσεις που μπορούν να αναδείξουν πολύ σημαντικά προβλήματα και να προλάβουν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις όπως είναι οι πολύποδες ο καρκίνος στομάχου και πολλά άλλα στα οποία φαίνεται να καταδιώκει και η κληρονομικότητα.

Τι είναι η κολονοσκόπηση;

Είναι εξέταση που ελέγχει το παχύ έντερο και διαγιγνώσκει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Προτείνεται από τον γιατρό, αν ο ασθενής έχει συγκεκριμένα συμπτώματα. Αν διαγνωστεί πρόωρος καρκίνος τότε τα ποσοστά να θεραπευτεί πλήρως είναι πολύ υψηλά.

Συνιστάται προσυμπτωματικός έλεγχος στην ηλικία των 50 ετών, όπου τότε οι περισσότεροι μπορούν να παρουσιάσουν καρκίνο, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια.

Επίσης η κολονοσκόπηση επιβάλλεται αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα, αν έχετε αναιμία, αν πονάτε στην κοιλιά για πολλές μέρες.

Πριν την κολονοσκόπηση θα σταματήσετε να παίρνετε κάποια φάρμακα και θα ξεκινήσετε να παίρνετε καθαρτικό για να καθαρίσει εντελώς το παχύ έντερο. Αυτό το καθαρτικό φέρνει διάρροια και είναι ειδικό για αυτή την εξέταση. Την ημέρα της κολονοσκόπησης θα πρέπει να φάτε πολύ ελαφριά, χωρίς να πιείτε γάλα.

Η κολονοσκόπηση είναι συνήθως ανώδυνη εξέταση με μία μικτή ενόχληση ένα φούσκωμα στην κοιλιά, από τον αέρα που χορηγείται για να φανεί καλύτερα το έντερο.

Η εξέταση διαρκεί μισή ώρα περίπου και είναι απαραίτητη η αποχή από τη δουλειά μόνο για εκείνη τη μέρα, επειδή μπορεί να έχετε λάβει ήπια μέθη.

Σε διάφορα διαγνωστικά όπως στην ΚΟΣΜΟΪΑΤΡΙΚΗ μπορείτε να υποβληθείτε στην εικονική κολονοσκόπηση, μία νέα εξέταση που επιτρέπει τη διάγνωση πολλαπλών πολυπόδων.

Γαστροσκόπηση

Η εξέταση για γαστροσκόπηση γίνεται για να εκτιμήσει ο γιατρός κάποια συμπτώματα ασθενών όπως είναι οι καούρες, η δυσκολία στην κατάποση, τα πολλά ρεψίματα, ο πόνος στο στομάχι, οι εμετοί.

Είναι μία πολύ σημαντική εξέταση που μπορεί να αναχαιτίσει την γαστρορραγία, να αφαιρέσει ένα αντικείμενο από ακούσια κατάποση ακόμα και να αφαιρέσει κάποιον πολύποδα.

Και για τις δύο εξετάσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο Διαγνωστικό Κέντρο Κοσμοϊατρική. Στο επίσημο site θα βρείτε όλους τους τρόπους επικοινωνίας.