Έφτασαν τα «διαστημικά μωρά»!

images_2452017_0507-Space-pictures-color.jpg

Υγιή ποντίκια γεννήθηκαν χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα σπερματοζωάρια που φυλάσσονταν σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής βαρύτητας στο διάστημα.

Η ιαπωνική ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πείραμα που έγινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) υποστηρίζει πως δείχνει ότι η μεταφορά των σπόρων της ζωής μακριά από τη Γη είναι εφικτή.

Τράπεζες σπέρματος θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ακόμη και στη Σελήνη ως plan b, για την περίπτωση κάποιας σημαντικής καταστροφής στη Γη, δήλωσαν οι επιστήμονες σε ένα κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό.

Η διατήρηση της ζωής στο διάστημα είναι τουλάχιστον δύσκολη. Στον ISS, η ακτινοβολία είναι περισσότερο από 100 φορές υψηλότερη από τη Γη. Η μέση ημερήσια δόση των 0,5mSv από τις κοσμικές ακτίνες είναι αρκετή, για να προκαλέσει βλάβη στον κώδικα DNA των ζωντανών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου και του σπέρματος. Η μικροβαρύτητα έχει επίσης περίεργη επίδραση στο σπέρμα.

Το 1988, γερμανοί ερευνητές έστειλαν ένα δείγμα σπέρματος ταύρου σε τροχιά με ένα πυραύλο και ανακάλυψαν ότι τα σπερματοζωάρια ήταν σε θέση να κολυμπήσουν πολύ πιο γρήγορα σε χαμηλή βαρύτητα, αν και δεν ήταν σαφές εάν αυτό έδωσε πλεονέκτημα γονιμότητας.

Μια άλλη δοκιμή στο διάστημα έδειξε ότι τα αυγά ψαριών θα μπορούσαν να γονιμοποιηθούν και να αναπτυχθούν κανονικά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης σε τροχιά 15 ημερών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα σύντομο ταξίδι στο διάστημα μπορεί να μην είναι υπερβολικά επιβλαβές για την αναπαραγωγή.

Τα δείγματα σπέρματος ποντικών που είχαν καταψυχθεί αποθηκεύτηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για εννέα μήνες, προτού αποσταλούν στη Γη και αποψυχθούν σε θερμοκρασία δωματίου, αναφέρει η επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Αν και το DNA του σπέρματος υπέστη ελαφρά βλάβη από το κοσμικό ταξίδι, κατάφερε να γονιμοποιήσει τα ωάρια ποντικιών και να δημιουργήσει μέχρι στιγμής υγιείς απογόνους. Τα ποσοστά γονιμοποίησης και γεννήσεων ήταν παρόμοια με υγιή ποντίκια ελέγχου στη Γη.

Τα «διαστημικά μωρά» είχαν ελάχιστες διαφορές στον γενετικό τους κώδικα και ενηλικιώθηκαν κανονικά. Κάποια λίγα επιλεγμένα αφέθηκαν να ζευγαρώσουν και έγιναν και τα ίδια γονείς.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/