Τα λάθη στην ανατροφή των παιδιών που δεν περνούν από το μυαλό μας

images_2452017_parents-and-kids-600x400.jpg

Το να είσαι γονιός είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο. Τα παιδιά επηρεάζονται από τα πάντα γύρω τους – τους συνομηλίκους τους, τους δασκάλους τους – αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι οι γονείς τους παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της ζωής τους γενικότερα.

Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, αλλά ένας ψυχολόγος έχει αποκαλύψει ότι ο τόνος της φωνής στον οποίο μιλάτε στα παιδιά σας, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται οι προτάσεις σας ή οι «ταμπέλες» που δίνετε στα παιδιά σας μπορεί να έχουν δυσάρεστες, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η κλινική ψυχολόγος Lourdes Carandang εξήγησε ότι υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα μπορούσατε να επηρεάσετε κατά λάθος αρνητικά τη ζωή του παιδιού σας:

Συγκρίνοντας τα παιδιά σας
Μπορεί να αγαπάτε τα παιδιά σας εξίσου, αλλά εάν ένα από αυτά έχει πετύχει κάτι περισσότερο και έχετε την τάση να τα συστήνετε σε άλλους αναφέροντας αυτό το «κάτι παραπάνω», αλλά δεν το κάνετε για τα αδέλφια τους, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Για παράδειγμα, μπορεί να λέτε, «Από εδώ, η έξυπνη κόρη μου, η Μαρία. Και το μικρότερο παιδί μου, ο Γιάννης», το οποίο βεβαίως δεν έχει την ίδια αξία.

«Αυτό είναι το είδος της διάκρισης που είναι πολύ λεπτή. Είναι προσβλητικό και κρατάει “κάτω” το άλλο παιδί. Οι γονείς μπορούν να μην το σκέφτονται καν, όταν το κάνουν», λέει ο Δρ Carandang. Τα παιδιά παρατηρούν αυτά τα πράγματα περισσότερο από ό,τι συνειδητοποιούμε συνήθως.

Οι «ταμπέλες»
Τα παιχνιδιάρικα χαϊδευτικά και παρατσούκλια μπορεί να μοιάζουν αθώα, αλλά θα μπορούσαν πραγματικά να σημαδέψουν ένα παιδί για πάντα, αν χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά. Το πώς ένας γονιός αποκαλεί το παιδί του, μπορεί να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη του σε αυτόν.

Σύμφωνα με τη Δρ Carandang, η χρήση τέτοιων ονομάτων μπορεί να κάνει ένα παιδί να αναπτύξει αισθήματα δυσαρέσκειας προς τον γονιό.

Το κακό παράδειγμα
Τα παιδιά όχι μόνο δίνουν προσοχή σε αυτό που λένε οι γονείς τους (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον!), αλλά και σε αυτό που κάνουν. Έτσι, αν βλέπουν τον πατέρα τους να μιλάει άσχημα στη μητέρα τους, μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται ότι είναι καλό οι άνδρες να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως κατώτερες – και για τις γυναίκες να το αποδέχονται.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους κυρίως από τους γονείς τους», λέει η Δρ Carandang.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/