Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις

images_2452017_DC4K-How-long-child-divorce.jpg

Η τρομοκρατία είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζουμε στον δυτικό κόσμο σήμερα και ένα από τα δυσκολότερα πράγματα μετά την πραγματοποίηση μιας τέτοιου τύπου επίθεσης, είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά τι ακριβώς συμβαίνει.

Κανείς δεν θέλει να τρομάζει τα παιδιά του χωρίς λόγο, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό να καταλάβουν τι γίνεται και –χτύπα ξύλο- να είναι προετοιμασμένα για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε, στην εποχή του ίντερνετ και των social media, ακόμη και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις κακές ειδήσεις μακριά τους, είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρουμε.

Φυσικά, τα παιδιά διαφόρων ηλικιών μπορούν να χειριστούν ποικίλες ποσότητες και ποιότητες πληροφοριών, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα και ποια να τους πούμε.

«Μην καθυστερείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας», δήλωσε ο Harold Koplewicz, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδιού, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015. «Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να ακούσει για το τι συνέβη και είναι καλύτερο η πληροφόρηση να προέρχεται από εσάς, ώστε να μπορέσετε να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, να μεταφέρετε τα γεγονότα και να ρυθμίσετε τον συναισθηματικό τόνο».

Η βρετανικής Ένωση για την Πρόληψη της Σκληρότητας στα Παιδιά (NSPCC), στον απόηχο της τραγικής επίθεσης στο Μάντσεστερ που είχε ως στόχο και θύματα κυρίως παιδιά, δημοσίευσε μια σειρά συμβουλών για να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για την τρομοκρατία.

– Ακούστε προσεκτικά τους φόβους και τις ανησυχίες τους
Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι ανησυχίες τους εισακούονται και δεν απορρίπτονται – μόλις μάθετε για τι ακριβώς ανησυχούν, μπορείτε και να τα καταλάβετε.

Αναγνωρίστε τους φόβους τους, αντί να τα κάνετε να αισθάνονται ανόητα, επειδή φοβούνται.

– Προσφέρετε διασφάλιση και ηρεμία
Το NSPCC συμβουλεύει να αποφεύγονται περίπλοκες και ανησυχητικές εξηγήσεις που θα μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά περισσότερο φοβισμένα και σε σύγχυση – αντ’ αυτού, προσπαθήστε να τα καθησυχάσετε και να τα ηρεμήσετε.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι είναι ασφαλή και ότι περιβάλλονται από αγάπη και προστασία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/