5 μύθοι για το γυμναστήριο

images_2242017_2_weight-lift.jpg

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι αναμφισβήτητα. Εξίσου αναμφισβήτητο όμως είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πιστεύουμε για τη γυμναστική και είναι λάθος. Ξεκαθαρίζουμε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς μύθους για το γυμναστήριο.

Δεν μπορείτε να στοχεύσετε το τοπικό πάχος
Το σώμα είναι γενετικά κατασκευασμένο ώστε να αποθηκεύει περισσότερο λίπος σε ορισμένες περιοχές. Για πολλούς, είναι η περιοχή στη μέση και γύρω από το στομάχι, δημιουργώντας το γνωστό, ανεπιθύμητο «σωσίβιο». Για άλλους, κυρίως τις γυναίκες, είναι οι γλουτοί και οι μηροί.

Δυστυχώς, αυτές οι περιοχές είναι οι πρώτες στις οποίες θα εγκατασταθούν τα πρώτα περιττά κιλά και οι τελευταίες από τις οποίες θα χάσετε – και δεν υπάρχουν καταπληκτικές ασκήσεις που μπορούν να παρακάμψουν τη γενετική προδιάθεση του σώματός σας.

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να επικεντρωθείτε στη μείωση του συνολικού σωματικού λίπους σας, χρησιμοποιώντας ασκήσεις για όλο το σώμα και μια υγιεινή διατροφή για απώλεια βάρους. Α, και να οπλιστείτε με υπομονή!

Δεν θα κάνετε 6-Pack με ροκανίσματα
Το να κάνετε εκατοντάδες κοιλιακούς δεν πρόκειται ξαφνικά να αποκαλύψει ένα εντυπωσιακό 6-pack! Αντιθέτως, είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα, αφού οι παραδοσιακές ασκήσεις κοιλιακών εκτελούνται συχνά λανθασμένα.

Τα ροκανίσματα δεν πρόκειται ποτέ να κάψουν το λίπος στο στομάχι, αν λοιπόν το στομάχι σας δεν είναι ήδη επίπεδο, το πρώτο βήμα για την εμφάνιση των κοιλιακών σας θα πρέπει να είναι η μείωση του συνολικού σωματικού λίπους σας.

Όταν θα είστε πλέον έτοιμοι για γράμμωση, οι στατικές ασκήσεις, όπως η σανίδα, αποδίδουν καλύτερα καθώς ασκούν μεγαλύτερο τμήμα των κοιλιακών και με πιο φυσικό τρόπο, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να σταθεροποιηθεί.

Τα βάρη δεν «φουσκώνουν» απαραίτητα
Μια παρανόηση πολλών γυναικείων, οι οποίοι εστιάζουν μόνο στον διάδρομο, το στεπ, το ελλειπτικό, το ποδήλατο και οποιαδήποτε άλλη μορφή καρδιοαναπνευστικής άσκησης. Ωστόσο, οι ασκήσεις με βάρη δεν προκαλεί εκρηκτική ανάπτυξη των μυών ούτε στους άνδρες – πόσο μάλλον στις γυναίκες!

Στην πραγματικότητα, οι μεγάλοι μύες δεν δημιουργούνται κατά λάθος. Απαιτούν συνεπή αύξηση του βάρους, με διατροφή θερμιδικού πλεονάσματος. Πολλοί άνδρες αγωνίζονται για να το πετύχουν και γενετικά, είναι πολύ πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χτίσουν ογκώδεις μύες, καθώς τα φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης τους είναι πολύ χαμηλότερα.

No pain, no gain? Not true!
Το κλειδί για φυσική και αποτελεσματική πρόοδο στο γυμναστήριο είναι να πιέσετε τον εαυτό σας πέρα από τα όριά του με την πάροδο του χρόνου. Θα είναι δύσκολο, θα χρειαστεί να ιδρώσετε και να αισθανθείτε πιασμένοι κατά καιρούς. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άσκησης!

Ο πόνος είναι ένδειξη τραυματισμού και αν συνεχίσετε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Ακόμη και η αποτυχία μιας επανάληψης θα πρέπει να συμβαίνει σπάνια, δεδομένου ότι είναι πολύ «σκληρή» για το σώμα. Ο πόνος στους μύες μετά την προπόνηση μπορεί να εμφανιστεί και να περάσει, ειδικά αν κάνετε για πρώτη φορά μια άσκηση. Αλλά μην νομίζετε ότι η προπόνησή σας είναι άχρηστη αν δεν είστε πιασμένοι μετά.

Προσπαθήστε να ασκηθείτε πιο έντονα από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά σταδιακά και με ασφαλή τρόπο. Εάν αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, σταματήστε και αφήστε το σώμα σας να ηρεμήσει.

Περισσότερες ώρες στο γυμναστήριο δεν ωφελούν πάντα
Να θυμάστε πάντα ότι το σώμα σας έχει συγκεκριμένη δυνατότητα ανάπτυξης και ανάκαμψης. Αν το παρακάνετε, το μόνο που θα επηρεάσετε είναι ο χρόνος της ανάκαμψης που χρειάζεται το σώμα σας – με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της προόδου σας. Απαιτείται σκληρή προπόνηση για να γυμνάσετε τους μύες σας και στη συνέχεια αρκετός χρόνος για να τους επιτρέψετε να αποθεραπευτούν και να αναγεννηθούν ισχυρότεροι.

Αντί να ξοδεύετε ώρες στο γυμναστήριο, επικεντρωθείτε σε έντονη γυμναστική 45 λεπτών ή μιας ώρας. Όσον αφορά τη συχνότητα, άσκηση 3 φορές την εβδομάδα, με μια ημέρα ανάμεσά τους για ξεκούραση, είναι το ιδανικό πρόγραμμα για τους περισσότερους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/