Πως η άσκηση «χτίζει» και την ψυχολογία μας

images_2242017_2_shutterstock245757499.jpg

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να ασκούμαστε και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ενήλικες να εντάξουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα δυόμισι ώρες δραστηριότητας μέτριας έντασης – όπως γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία.

Αλλά η εξεύρεση χρόνου και ενέργειας για άσκηση δεν είναι εύκολη υπόθεση: Σχεδόν το 80% των ενηλίκων δεν καταφέρνουν να πετύχουν τους βασικούς αυτούς στόχους φυσικής κατάστασης.

Τα οφέλη της άσκησης, δεν αφορούν αποκλειστικά τη φυσική μας κατάσταση αλλά και την ψυχολογία μας: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς, από την ενίσχυση της διάθεσής μας, ως τη βελτίωση του ύπνου μας. Έχοντας αυτά κατά νου, ίσως πειστείτε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο λίγο πιο συχνά.

Ακολουθούν μερικά από τα μεγαλύτερα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης:

Μας φτιάχνει τη διάθεση
Η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο «ανέβασμα» της διάθεσής μας. Αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, είτε σηκώνετε βάρη είτε πάτε για τρέξιμο μειώνετε το άγχος και να βελτιώνετε τη συνολική ψυχική σας υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη σε 8.000 Ολλανδούς μεταξύ 16 και 65 χρονών, διαπίστωσε ότι, σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά «ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και πιο ευτυχισμένοι από τους μη αθλούμενους σε όλες τις ηλικίες», όπως έγραψαν οι συντάκτες της.

Η Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας (American Psychological Association, APA), έχει επίσης τονίσει ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι – και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν αισθητά πολύ γρήγορα. «Η σχέση μεταξύ της άσκησης και της διάθεσης είναι αρκετά ισχυρή», σημειώνει ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Michael Otto. «Συνήθως μετά από πέντε λεπτά μέτριας άσκησης εμφανίζεται ενίσχυση της διάθεσης».

Μειώνει το στρες
Οι ειδικοί συνιστούν την άσκηση των μεγάλων μυϊκών ομάδων με βάρη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συνολικών επιπέδων του στρες, καθώς και στη βελτίωση της ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε και να ανταποκρινόμαστε σε διανοητικά δύσκολες καταστάσεις.

«Η άσκηση μπορεί να είναι ένας βιολογικός τρόπος για να σκληραγωγούμε και τον εγκέφαλό μας, ώστε το άγχος να έχει μικρότερη επίδραση», δήλωσε ο καθηγητής Otto.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση
Εκτός από τη βελτίωση της διάθεσή σας, η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να έχετε μια πιο υγιή εικόνα για το σώμα σας, σύμφωνα με αρκετές έρευνες. Είτε πρόκειται για το αποτέλεσμα της άσκησης που αλλάζει το σώμα σας είτε πρόκειται απλά για την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης μιας σειράς ασκήσεων, οι θετικές επιπτώσεις της προπόνησης μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση της αυτοπεποίθησης.

Σας βοηθά να κοιμηθείτε
Και όπως όλοι γνωρίζουμε, περισσότερος ύπνος σημαίνει περισσότερη ενέργεια για όλη την ημέρα. Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου.

Μια πρόσφατη μελέτη σε νέους διαπίστωσε ότι εκείνοι που ασκήθηκαν έντονα κοιμόταν καλύτερα από ό, τι οι συνομήλικοί τους που ασκούνταν ή που ασκούνταν λιγότερο έντονα. Αυτοί που ασκούνταν έντονα είχαν επίσης την τάση να κοιμούνται πιο γρήγορα, να ξυπνούν λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα και να κοιμούνται πιο βαθιά από ό, τι εκείνοι που ασκούνταν λιγότερο έντονα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/