Πως η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει από τον καρκίνο

images_2242017_2_strength_training.jpeg

Σε περίπτωση που δεν έχετε λάβει το μήνυμα, η άσκηση μας κάνει καλό και δύο πρόσφατες μεγάλες έρευνες τονίζουν πιο δυνατά από ποτέ ότι η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει τον οργανισμό – παρόλα αυτά σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων καταγράφεται ότι κάνουν πλήρως καθιστική ζωή.

Είναι ήδη γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και της μήτρας, σε ποσοστά μεταξύ 10% και 40%. Τώρα, μια συγκεντρωτική ανάλυση των δεδομένων από μελέτες που εξέτασαν συνολικά 1,4 εκατομμύρια ενήλικες μεταξύ των ηλικιών 19 και 98, διαπιστώνει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο 10 επιπλέον καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του οισοφάγου, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

Ακόμη περισσότερο, η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για πολλούς καρκίνους ακόμα και σε υπέρβαρα άτομα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επειδή ο μηχανισμός με τον οποίο η άσκηση πιστεύεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο, είναι η μείωση του βάρους.

Η καλή φυσική κατάσταση επηρεάζει με πολλούς τρόπους

Φαίνεται όμως ότι η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση μπορούν να κάνουν τα μαγικά τους με μια ποικιλία τρόπων. Η Δρ Marilie Gammon, επιδημιολόγος από τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings στο Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνα, η οποία έγραψε ένα συνοδευτικό άρθρο για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, αναφέρει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση του DNA, όταν αυτό παθαίνει βλάβες από ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Η άσκηση μπορεί επίσης να μεταβάλλει τα επίπεδα των ορμονών και τη μείωση της φλεγμονή.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου σε όσους έκαναν την περισσότερη άσκηση ήταν 42% χαμηλότερος από ό, τι σε εκείνους που έκαναν τη λιγότερη. Για επτά από τους καρκίνους, η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου έφτανε το ένα πέμπτο ή και περισσότερο. Η Gammon λέει ότι τα δεδομένα υπολόγισαν τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα – όσο συστήνεται για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Πόσο ακριβώς άσκηση χρειαζόμαστε ακριβώς για να μειώσουμε τον κίνδυνο του καρκίνου είναι άγνωστο. Η Gammon υποστηρίζει πως οποιαδήποτε μορφή άσκησης βελτιώνει τη φυσική κατάσταση είναι πιθανόν να είναι ευεργετική – ακόμη και το να ανεβαίνουμε με τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.

Αλλά γιατί να σταματήσουμε στην άσκηση; Η δεύτερη μελέτη για τον τρόπο ζωής και τον καρκίνο, η οποία μελέτησε στοιχεία από 136.000 Αμερικανούς, διαπίστωσε ότι όποιος διακόπτει το κάπνισμα, κάνει δυόμιση ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα, δεν πίνει περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα (ένα αν είναι γυναίκα) και διατηρεί τον δείκτη μάζας σώματός του μεταξύ 18,5 και 27,5, είναι πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 30% και του καρκίνου

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/