Συνήθειες που γερνάνε το δέρμα

images_3042017_2_skincare-budget.jpg

Κοιτάξατε ποτέ στον καθρέφτη και σας φάνηκε ότι μεγαλώσατε υπερβολικά μέσα σε μια νύχτα; Μην ανησυχείτε, συμβαίνει σε όλους μας.

Αλλά αν φοβούνται ότι το δέρμα σας γερνά πιο γρήγορα από εσάς, ο ένοχος μπορεί να βρίσκεται δίπλα σας: Σχεδόν τα πάντα, από το τι τρώμε μέχρι το πόσο αγχωμένοι είμαστε, επηρεάζει το δέρμα μας, έτσι το κλειδί για ένα ζωντανό, ροδαλό δέρμα είναι να εντοπιστούν και να σταματήσουν οι συνήθειες που το επιβαρύνουν.

Υπερβολικό στρες
Το άγχος είναι μια αναπόφευκτη πλευρά της ζωής μας, αλλά όταν φθάνει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα μας στερεί από θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για υγιές δέρμα. Όταν είμαστε αγχωμένοι το σώμα «καίει» διάφορες θρεπτικές ουσίες, όπως μαγνήσιο και βιταμίνη C, για να δημιουργήσει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην στρεσογόνα κατάσταση. Αλλά το μαγνήσιο και η βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του κολλαγόνου, απαραίτητου συστατικού του υγιούς δέρματος.

Ορμόνες
Είτε πρόκειται για προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή για εμμηνόπαυση, οι γυναίκες στρέφονται συχνά στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη για ενέργεια και βελτίωση της διάθεση, με αποτέλεσμα την έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό προκαλεί φλεγμονές και την παραγωγή ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα γραμμές και ρυτίδες στο δέρμα. Αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί επίσης να ρίξει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Πολύ απλά: αποφύγετε τη ζάχαρη, αν θέλετε υπέροχο δέρμα, χωρίς τα σημάδια του χρόνου.

Ανήσυχος ύπνος
Η κυτταρική αναζωογόνηση γίνεται πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά ή ο ύπνος σας δεν είναι βαθύς, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαταραχθεί. Μπορεί επίσης να αυξηθεί η παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας: αν δεν κοιμάστε περισσότερο από 6½ ώρες, η γκρελίνη θα αυξηθεί και θα ξυπνάτε μόνιμα πεινασμένοι – και μάλιστα για υδατάνθρακες.

Αλκοόλ
Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν και δεν θα αποφύγετε εύκολα το ποτό, έχετε κατά νου ότι το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα και εξαντλεί τα αποθέματα βιταμίνης Β και μαγνησίου του οργανισμού, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του δέρματος. Επίσης, το αλκοόλ διαταράσσει το GABA, έναν νευροδιαβιβαστή που μας βοηθάει να κοιμηθούμε. Ένα ποτήρι νερό ανάμεσα σε δύο ποτά, θα σας βοηθήσει να μεταβολίσετε πιο εύκολα το αλκοόλ.

Έλλειψη σε λιπαρά και έλαια
ΟΚ, οι πιο πολλές γυναίκες δεν χρειάζονται περισσότερο λίπος στη διατροφή τους. Όμως αν το δέρμα σας είναι ξηρό και ξεφλουδίζει και αποφεύγετε το λίπος όπως ο διάολος το λιβάνι, ίσως υπάρχει σύνδεση. Οι κυτταρικές μεμβράνες μας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματός μας, είναι φτιαγμένες από κορεσμένα λίπη και γνωρίζουμε ότι τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Προτιμήστε φυτικά, υγιεινά λιπαρά και θα δείτε το δέρμα σας να αναζωογονείται.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/