Πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε;

images_3042017_2_4d84473fa1ba05038f59503a0ab60351.jpg

Τα μαλλιά είναι ένα χαρακτηριστικό μέρος της ταυτότητάς μας: τα κόβουμε, τα βάφουμε, τους αλλάζουμε στυλ και χτένισμα, όποτε επιθυμούμε να αλλάξουμε διάθεση ή να περιποιηθούμε τον εαυτό μας για μια σημαντική εμφάνιση.

Η γνώση του τι μας ταιριάζει και τι όχι, κοστίζει σε αρκετές κυρίες ιδιαίτερα… τα μαλλιά της κεφαλής τους και μπορεί να πάρει χρόνια δοκιμών και πειραματισμών. Και όταν η συζήτηση έρχεται στο πόσο συχνά θα πρέπει να τα λούζουμε, πολλές απόψεις πέφτουν στο τραπέζι.

Τα σαμπουάν δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα. Η κατάσταση άλλαξε και ενσωματώθηκαν στην καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων χάρη στην αύξηση του καταναλωτισμού αλλά και μια στήλη των New York Times το οποίο συμβούλευσε τις γυναίκες να πλένουν τα μαλλιά τους κάθε δύο εβδομάδες αντί για μία φορά τον μήνα.

Γιατί χρειαζόμαστε σαμπουάν λοιπόν και πόσο συχνά θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τα μαλλιά λαδώνουν λόγω της συσσώρευσης σμήγματος, ενός ελαίου που προέρχεται από τους σμηγματογόνους αδένες που υπάρχουν παντού, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών. Η συσσώρευση σμήγματος στα μαλλιά κάνει τη βρωμιά να προσκολλάτε πάνω τους και το σαμπουάν χρησιμοποιείται για να την απομακρύνουμε με το λούσιμο.

Ωστόσο, το πόσο συχνά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το στυλ και τον τύπο των μαλλιών σας. Τα λεπτά, ίσια μαλλιά επιτρέπουν στο σμήγμα να εξαπλωθεί πιο γρήγορα, ενώ οι πιο χοντρές τρίχες σε όσους έχουν σγουρά μαλλιά είναι πιο ξηρές, με αποτέλεσμα το σμήγμα να απαιτεί περισσότερο χρόνο για να εξαπλωθεί.

Συνεπώς, λεπτότερα, ίσια μαλλιά θα πρέπει να λούζονται πιο συχνά, ενώ τα σγουρά μπορεί να «αντέξουν» και τρεις μέρες χωρίς λούσιμο, ώστε να αποτρέπεται και το σπάσιμο της τρίχας. Αν έχετε πολύ χοντρή τρόχα και τα μαλλιά σας είναι μακριά και σγουρά, ακόμη και ένα λούσιμο την εβδομάδα είναι αρκετό για την απομάκρυνση του σμήγματος και της βρωμιάς.

Περιπλέκοντας περαιτέρω το θέμα, υπάρχουν κομμωτές που υποστηρίζουν ότι το conditioner δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με το σαμπουάν: το σαμπουάν χρησιμοποιείται για να καθαρίζει τα μαλλιά, ενώ το conditioner είναι για να τους προσθέτει βάρος και υφή. Όσοι έχουν ίσια μαλλιά και θέλουν όγκο στην εμφάνισή τους, μπορούν να τα λούζουν καθημερινά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν conditioner κάθε τέσσερις έως πέντε ημέρες.

Τα σγουρά ή ατίθασα μαλλιά μπορούμε να τα περιποιηθούμε με ένα ενυδατικό σαμπουάν όχι πιο συχνά από δύο φορές την εβδομάδα και να χρησιμοποιήσουμε conditioner μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/