Ασφαλής άσκηση εκτός γυμναστηρίου

images_2242017_2_coaching.jpg

Το τρέξιμο ή το ποδήλατο είναι δύο πολύ καλοί τρόποι για να βελτιώσετε τη φυσική κατάστασή σας και είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικά στη φύση, μακριά από διαδρόμους γυμναστηρίου και στατικά ποδήλατα.

Για να μην έχετε όμως δυσάρεστες εκπλήξεις και προβλήματα, φροντίστε να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Να αποκτήσουμε καλύτερη φυσική κατάσταση θέλουμε, όχι να τραυματιστούμε!

Βρείτε παρέα
Η άσκηση με έναν φίλο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα ατυχήματα με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο για τους οδηγούς να δουν δύο δρομείς ή ποδηλάτες παρά έναν μόνο τους. Εάν πάλι έχετε οποιαδήποτε δυσκολία κατά την άσκησή σας, ο φίλος σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το εμπόδιο.

Χρησιμοποιήστε υλικά που αντανακλούν το φως
Είτε πηγαίνετε για τρέξιμο είτε για ποδηλασία, θα πρέπει να φροντίσετε να είστε ορατοί από τυχόν διερχόμενα οχήματα. Έχετε υπόψη ότι το διάστημα ανάμεσα στο σούρουπο και την αυγή δεν είναι οι μόνες ώρες της ημέρας που τα ανακλαστικά υλικά μπορούν να σώσουν τη ζωή σας: η ορατότητα μπορεί να είναι περιορισμένη εξαιτίας βροχής ή ομίχλης ή κάτι άλλο να αποσπά την προσοχή του οδηγού. Έχοντας κάτι στο σώμα σας που αντανακλά το φως είναι ο τέλειος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Πάρτε νερό και σνακ
Είναι σημαντικό να μείνετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησής σας:  αν δεν λαμβάνετε αρκετό νερό θα αρχίσετε να νιώθετε μυϊκές κράμπες, κόπωση και ζάλη. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, έχετε πάντα νερό μαζί σας, αλλά και ένα υγιεινό, ελαφρύ και πλούσιο σε πρωτεΐνες σνακ, σε περίπτωση που νιώσετε ότι χρειάζεστε μια δόση επιπλέον ενέργειας.

Πείτε σε κάποιον που θα βρίσκεστε
Αν θέλετε να συνδυάσετε φυσική κατάσταση και… εξερεύνηση και σκοπεύετε να πάρετε τα βουνά για πεζοπορία, τρέξιμο ή mountain bike, ενημερώστε κάποιον γνωστό σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Αν κάτι πάει στραβά και δεν μπορείτε να καλέσετε σε βοήθεια, ο φίλος σας θα μπορεί να ενημερώσει τις αρχές για το που θα πρέπει να βρίσκεστε.

Ακούτε τι γίνεται
Ναι, το γνωρίζουμε καλά ότι είναι πολύ ευχάριστο να βάζετε τα ακουστικά σας και να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική ενώ γυμνάζεστε. Όμως αν την έχετε πολύ δυνατά, είναι πιθανόν να χάσετε μια ακουστική προειδοποίηση, όπως ένα κορνάρισμα ή μια φωνή που λέει «πρόσεχε»! Έχετε την ένταση σε μέτριο επίπεδο ώστε να ακούτε τι γίνεται γύρω σας. Προσοχή χρειάζεται και αν μιλάτε στο κινητό, καθώς η προσοχή σας εστιάζει στην συνομιλία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού ή ατυχήματος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/