Γυμναστείτε, έστω και λίγο

images_2242017_2_9cff8d7e8eb07d75c9802ba985e423f1.jpg

Τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία προέρχονται από την ελάχιστη άσκηση – οι εντατικές προπονήσεις παρέχουν λιγότερα ή και καθόλου οφέλη, όπως υποστηρίζει μια πρόσφατη μελέτη. Φαίνεται λοιπόν ότι και η παραμικρή βελτίωση στη φυσική κατάσταση έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), ο Δρ Thijs Eijsvogels και ο Δρ Paul Thompson συνέκριναν τα αποτελέσματα διαφόρων ειδών μέτριας (ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα) και έντονης άσκησης (τρέξιμο ή κωπηλασία) στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η «χαμηλότερη αποτελεσματική δόση» – η μικρότερη δηλαδή ποσότητα άσκησης που μπορεί να αποφέρει οφέλη για την υγεία – υποστηρίζουν ότι είναι 15 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα, δηλαδή συνολικά 105 λεπτά την εβδομάδα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίοι συνιστούν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα. Διαφορά υπάρχει και στην πρόταση για έντονη δραστηριότητα, καθώς η μελέτες υποστηρίζει ότι τα μέγιστα οφέλη έρχονται μεταξύ 35 και 70 λεπτών άσκησης την εβδομάδα, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές  συνιστούν 75 λεπτά.

Το άρθρο των δύο γιατρών στο JAMA θέτει επίσης τις αμφιβολίες του σχετικά με τα πρόσθετα οφέλη των υψηλότερων επιπέδων άσκησης, καθώς η έρευνά τους δείχνει μια στασιμότητα ή ακόμη και μια οριακή μείωση της καρδιαγγειακής υγείας και του προσδόκιμου ζωής από την έντονη προπόνηση.

Στη μελέτη τους οι δύο επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια δανέζικη έρευνα για την άσκηση και τη φυσική κατάσταση και τη σχέση της με την υγεία, τα οποία έδειξαν κατά τη γνώμη τους ότι ενώ η μέτρια αύξηση στον χρόνο της άσκησης είχε ως αποτέλεσμα οφέλη στο προσδόκιμο ζωής, η σωματική δραστηριότητα πέρα ​​από ένα ορισμένο σημείο – το οποίο φαίνεται να είναι τα 240 λεπτά την εβδομάδα – δεν απέφερε πρόσθετα πλεονεκτήματα για την υγεία.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός ανώτατου ορίου για τα οφέλη από την άσκηση μάλλον είναι άνευ σημασίας για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που το πλησιάζει ή το ξεπερνάει είναι πολύ μικρό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/