Κάποιες ψυχικές διαταραχές ίσως οφείλονται στο ανοσοποιητικό μας

images_9122016_mental-mind-1.jpg

Ορισμένοι πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, μπορεί να πάσχουν απλώς από μια θεραπεύσιμη διαταραχή του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας ανατρεπτικής έρευνας.

Σε μια μελέτη με στοιχεία από όλη τη Μεγάλη Βρετανία, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι μία στις 11 περιπτώσεις ψύχωσης μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μια διαταραχή κατά την οποία τα αντισώματα επιτίθενται στον εγκέφαλο.

Η ερευνητική ομάδα συνιστά να ελέγχονται για αντισώματα όλοι οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα ψύχωσης για πρώτη φορά, ώστε να διαπιστώνεται αν είναι δυνατό να ακολουθήσουν εναλλακτικές θεραπείες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, ήταν επικεφαλής η καθηγήτρια Belinda Lennox, μια κλινική ψυχίατρος από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ίδια δήλωσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης μας, είναι πιθανόν να υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι έχουν προσφύγει στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και που έχουν αυτά τα αντισώματα. Αυτοί θα μπορούσαν δυνητικά να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο».

«Νομίζω ότι αυτό είναι μια πραγματικά συναρπαστική εξέλιξη για την ψυχιατρική ως σύνολο και κάθε ψυχίατρος και ασθενής με ψύχωση θα πρέπει να γνωρίζει αυτό το γεγονός, να εξετάσει αν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και να αντιμετωπίσει την κατάσταση ανάλογα αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο».

Η ανάλυση δειγμάτων αίματος από 228 ανθρώπου αποκάλυψε ότι το 9% είχε αντισώματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ασθένειά τους.

Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί αμφιβάλουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών σε ιδρύματα που έχουν διαγνωσθεί λανθασμένα. Ο Josep Dalmau, από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, δήλωσε: «Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αναπτύσσουν και άλλα συμπτώματα, για παράδειγμα, σπασμούς ή μη φυσιολογικές κινήσεις. Αυτά συνήθως προκαλούν τη διάγνωση των γιατρών, έτσι νομίζω ότι λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ασθενών που μπορεί να υπάρχουν σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα με καθιερωμένη ψυχωσική διαταραχή για αρκετούς μήνες ή και χρόνια, η πιθανότητα να έχουν αυτά τα αντισώματα είναι εξαιρετικά χαμηλή».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/